Salvador Perarnau, poeta de Súria

ITINERARI SALVADOR PERARNAU

 


 

CASA NATAL DE SALVADOR PERARNAU

Salvador Perarnau va néixer a Cal Cabo, una casa ubicada al barri de Fusteret.

El setembre de 1966 es va descobrir a la façana una placa commemorativa que recorda el naixement del poeta, dins dels actes d'homenatge que van tenir lloc aquell mateix dia amb la presència de l'escriptor surienc. Al bell mig de l'hort de la casa, un bust de l'escultor Xavier Llobet el recorda.

Tot i viure fora de Súria durant la major part de la seva vida, Salvador Perarnau sempre va conservar un record i una estima profunda per Súria, per la seva casa natal i pel seu entorn del barri de Fusteret, que van protagonitzar alguns dels seus poemes i contes.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

TEXTOS LITERARIS

  • Any 1926 - 'El pou'. Poema publicat a la revista 'L'Avi Muné' (Sant Feliu de Guíxols) el 29 de juny: Enllaç
  • Any 1931 - 'Entre Súria i Callús'. Article publicat a la revista 'El Surienc' (Súria) el 7 de febrer: Enllaç
  • Any 1966 - 'L'horta de mon pare'. Poema publicat al llibre 'Caps de brot': Enllaç
  • Any 1973 - 'Oració al camí de l'horta'. Poema publica al llibre 'Oracions': Enllaç
  • Any 1976 - 'En Fumeli'. Conte publicat al llibre 'Retrats viscuts': Enllaç

 


 

PLAÇA DE SALVADOR PERARNAU

La plaça de Salvador Perarnau és a la part posterior de la Casa de la Vila. Al centre de la plaça, en un entorn enjardinat, hi ha un monòlit amb el bust del poeta, realitzat per l'escultor Xavier Llobet.

La plaça va ser inaugurada l'any 1995, coincidint amb el centenari del naixement del poeta.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

 


 

MURAL DE LA PLAÇA DE SALVADOR PERARNAU

Els poemes de ‘Cuques de llum’ i ‘El senyor Pèsol i altres plantes’ inspiren el mural de la plaça de Salvador Perarnau. Es tracta d’una obra original de l’il·lustrador i dissenyador gràfic surienc Pau Juárez i León. El mural va ser inaugurat el 23 d’abril de 2021 amb motiu de la diada de Sant Jordi, dins dels actes commemoratius del 125è aniversari del naixement i del 50è aniversari de la mort de Salvador Perarnau.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

 


 

MOSAIC COMMEMORATIU DEL CENTENARI DE SALVADOR PERARNAU

Les emblemàtiques il·lustracions del llibre 'El Senyor Pèsol i altres plantes. Cuques de llum', originals de Joan G. Junceda, van inspirar la composició d'aquest mosaic, ubicat a l'entorn de la plaça de Salvador Perarnau i de Casa de la Vila.

El mosaic va ser realitzat per la ceramista Maria Julbe. Aquesta obra va ser una donació del Patronat de la Fira de Súria en les edicions dels anys 1986-87, i va ser inaugurat l'any 1995 amb motiu del centenari del naixement del poeta.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

 


 

PLACA COMMEMORATIVA DEL CENTENARI DE SALVADOR PERARNAU

El mes de desembre de 1995, l'Ajuntament de Súria va nomenar Salvador Perarnau fill predilecte en una sessió extraordinària del ple municipal, coincidint amb el centenari del naixement del poeta.

Per commemorar aquesta efemèride, també va ser instal·lada una placa a les escales del pati interior de la Casa de la Vila.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

 


 

BIBLIOTECA PÚBLICA

El fons bibliogràfic de la Biblioteca Pública inclou la major part dels llibres publicats per Salvador Perarnau.

Els volums exclosos de préstecs es poden consultar en l'horari d'obertura d'aquest servei.

- Horari de la Biblioteca Pública i altres informacions: www.suria.cat/bibliotecapublica

- Plànol d'ubicació: Enllaç

 


 

DOMICILIS AL CENTRE URBÀ DE SÚRIA

Salvador Perarnau va tornar a Súria en els darrers anys de la seva vida, juntament amb la seva esposa Benvinguda Coll.

Inicialment, el matrimoni va viure a l'immoble del carrer de la Diputació, número 10, i posteriorment es va traslladar a l'edifici del carrer de González Solesio, número 33, on el poeta va morir a començaments de 1971.

A tots dos habitatges, Benvinguda Coll feia classes de música per a infants de la vila, reprenent la feina que havia exercit a l'Escola Montserrat del barri del Guinardó (Barcelona).

- Plànol d'ubicació de l'immoble del carrer de la Diputació: Enllaç

- Plànol d'ubicació de l'immoble del carrer de González Solesio: Enllaç

 


 

EL RIU CARDENER

El riu Cardener, que travessa el municipi de Súria de nord a sud, és un dels elements naturals més característics de la vila. Salvador Perarnau en fa referències en vàries de les seves obres com una part essencial del paisatge de la seva infantesa al barri de Fusteret.

El riu Cardener també protagonitza el seu poema 'El riu', en el qual recorda l'històrica riuada d'octubre de 1907, que va provocar nombrosos danys humans i materials. En aquell moment, el poeta surienc tenia onze anys, i a la façana de la seva casa natal de Cal Cabo, al barri de Fusteret, una placa recorda el nivell que va assolir l'aigua.

El paisatge del riu Cardener al seu pas pel nucli urbà de Súria pot ser gaudit, entre d'altres llocs, des del pont de Salipota i des de la palanca de la Fàbrica Vella. Cap d'aquestes dues construccions no existia en vida de Perarnau, però a l'edifici de la Fàbrica Vella i al barri de Sant Jaume sí que es poden veure plaques centenàries que recorden el nivell de la riuada de 1907.

- Plànol d'ubicació del pont de Salipota: Enllaç

- Plànol d'ubicació de la palanca de la Fàbrica Vella: Enllaç

TEXTOS LITERARIS

  • Any 1929 - 'El riu'. Poema publicat al llibre 'La rel': Enllaç
  • Any 1967 - 'A Súria'. Poema publicat al setmanari 'Suria' (Súria) el 4 de novembre: Enllaç

 


 

EL POBLE VELL

Un dels millors contes de Salvador Perarnau, 'La Irene', té com a escenari el nucli antic de Súria, que conserva l'ambient d'un petit poble medieval amb petites places i carrers porxats.

En aquesta obra, que forma part del llibre 'Retrats viscuts', Perarnau parla del carrer de la Mura com "un dels indrets que estimo més del món; hi tinc els records més bells de la meva infantesa i quan l'anomeno encara em bat el cor". Segons explica en el mateix conte, va ser el lloc on va descobrir la màgia de la poesia.

Tot i la distància física que separa el Poble Vell i el barri de Fusteret, els infants de la vila, com Salvador Perarnau, anaven al Poble Vell en aquella època per fer classe a l'escola ubicada al Castell.

- Plànol d'ubicació del carrer de la Mura: Enllaç

- Plànol d'ubicació del Castell: Enllaç

TEXTOS LITERARIS

  • Any 1976 - 'La Irene'. Conte publicat al llibre 'Retrats viscuts': Enllaç
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 26-04-2021 13:15