El riu Cardener, font de vida

El riu Cardener és un dels espais naturals més destacats i característics de la vila de Súria. Travessa la vila de nord a sud i al seu entorn es va desenvolupar l’actual centre urbà des de mitjans del segle XIX. L’entorn del riu acull un dels boscos de ribera més destacats de la Catalunya central, amb una gran riquesa natural i espais habilitats per passejar.

El Cardener neix a les fonts del Cardener, al municipi de La Coma i La Pedra (Solsonès) i desemboca al riu Llobregat a Castellgalí (Bages). Les seves aigües nodreixen l’horta de Súria, un altre dels paisatges característics de la vila, i són un espai apte per a la pesca de la truita, el barb i la carpa. Es tracta de dues activitats importants en l`àmbit social i ambiental.

El riu Cardener mantindrà el seu bon estat ecològic si té cabal suficient, no l’afecta la contaminació i es preservar l’entorn del Pla de Reguant com a bosc de ribera. La conservació i el respecte és responsabilitat de tothom.

La història de Súria no es pot entendre sense el Cardener, que és font de vida i motor de progrés. Però no sempre ha estat fàcil la convivència amb aquest element natural molt estimat per la gent de la vila: les riuades més importants de la nostra història moderna van tenir lloc els mesos d'octubre dels anys 1907 i 1982, totes dues amb conseqüències devastadores. El barri de Sant Jaume encara conserva diferents plaques que recorden el nivell assolit per la riuada de 1907.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 16-05-2022 19:13