El projecte Stolpersteine a Súria

El projecte Stolpersteine és una iniciativa d’àmbit internacional que va ser creada per l’artista alemany Günter Demnig per preservar la memòria de les víctimes del nazisme.

Stolpersteine és una paraula alemanya que significa ‘pedres de topada’. Es tracta de llambordes quadrades de 10x10 cm, cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades, ja fossin assassinades o supervivents dels camps de concentració i extermini nazis. Actualment hi ha llambordes Stolpersteine a milers de ciutats i viles d'arreu, especialment a Europa.

La iniciativa de recuperar la memòria dels deportats suriencs ha estat impulsada per l’Ajuntament de Súria, estudiosos i persones interessades de la vila, amb el suport de Memorial Democràtic, una institució de la Generalitat que es proposa recuperar, commemorar i fomentar la memòria de la lluita per la democràcia entre els anys 1931-80. La recerca per identificar els deportats suriencs va començar l’any 2017 i ha comptat amb la col·laboració de familiars de les víctimes.

El ple municipal va aprovar per unanimitat la instal·lació de les llambordes Stolpersteine a Súria en una sessió que va tenir lloc el 27 de febrer de 2020. Segons el dictamen aprovat, el foment de la memòria històrica “és important com a eina de dignificació i record de les persones que han estat víctimes de guerres i persecucions”, i també com a mitjà per fer pedagogia dels valors de la pau, la tolerància i el respecte.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 23-10-2020 12:22