Poble Vell de Súria

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL CASTELL

El Castell de Súria, a l’entorn del qual va créixer el Poble Vell, va néixer com a torre de vigilància quan la Catalunya central era una zona de frontera entre cristians i musulmans durant l’edat mitjana. Una tradició assegura que els àrabs l’anomenaven Al-Huraisa, és a dir, ‘la petita guàrdia’. Posteriorment, el Castell va ser residència de senyors o castlans.

L’existència del Castell està documentada des de l’any 992. El seu domini depenia del comptat de Barcelona, que fan fer-ne feudataris als senyors de Cardona. Durant el segle XIV, el Castell va provocar un conflicte entre Manresa i Cardona, que se’n disputaven la jurisdicció. Tot i que Manresa va comprar aquests drets, la ciutat es va veure obligada a vendre’ls per la delicada situació de la hisenda municipal.

A partir del 1376, la jurisdicció sobre Súria va passar definitivament a mans dels comtat de Cardona, que posteriorment es va convertir en ducat. El domini dels senyors de Cardona es va mantenir fins que el segle XIX van ser abolits els drets feudals.

La part més antiga del Castell és la torre de l’homenatge, situada a l’interior. Consta de dues estances amb una terrassa superior. Durant els segles XIV o XV va ser ampliat. D’aquesta època n’han quedat algunes dependències gòtiques, amb arcs apuntats.

Al llarg dels segles, el Castell ha estat objecte de profundes remodelacions i ha tingut usos molt diversos, entre els quals es troben els d’escola, presó i convent de monges.

Una de les remodelacions més importants es va portar a terme durant les guerres carlines del segle XIX. El Castell va adquirir la seva actual planta quadrada i va ser fortificat, ja que el Poble Vell es va convertir en una plaça militar important a la Catalunya central a causa de la seva ubicació estratègica.

El Castell va acollir una escola municipal fins l’any 1915. Posteriorment, va patir una llarga etapa d’abandonament que no va acabar fins ben avançada la segona meitat del segle XX, en què va ser utilitzat de forma esporàdica com a espai d’exposicions.

L’any 1984 es va promoure la restauració del Castell, dins de la rehabilitació general del Poble Vell. Se’n va reforçar l’estructura i va ser instal·lada una cúpula de vidre, bo i respectant l’obra original conservada. Actualment ha estat transformat en un centre d’interpretació que es proposa endinsar els seus visitants en l’ambient d’un castell medieval.

El Castell de Súria forma part dels elements patrimonials catalans inclosos en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional, del departament de Cultura de la Generalitat.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 07-10-2021 19:02