Programa de la Festa de Sant Sebastià 2023

Última revisió 18-01-2023 19:35
13/01/2023

PÒRTIC

Un any més obrim el calendari festiu del nostre municipi amb la celebració de Sant Sebastià.

És una festa que rememora un episodi trist de la nostra història, però a la vegada recorda la unió com a poble, que va ajudar a tirar endavant.

Tornarem a renovar aquell Vot de Poble que van fer els nostres avantpassats i seguirem transmetent el record i la tradició a les noves generacions.

Tot i el fred que acostuma a fer en aquestes dates, us encoratjo a sortir i gaudir dels actes que hem programat i a seguir fent-vos vostra aquesta festa.

Alba Santamaria i Fíguls

Regidora de Cultura, Festes i Ensenyament

 

PROGRAMA D’ACTES

Dijous 19 de gener

 • 20.00 h. Pregó de festes. A càrrec de la surienca Mariona Homs i Alsina, antropòloga social i cultural i des del novembre de 2022, nova directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya. Clourà l’acte una interpretació de la Coral Sòrissons de l’Escola Municipal de Música. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Divendres 20 de gener

 • 9.45 h. Galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
 • 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Acabarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d’Antoni Malats i Gallés. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • En acabar la celebració. Cercavila amb la participació dels grups i elements locals de cultura popular següents: Cobla Súria, Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters del Gorg de l’Olla, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista i la Xaranga de l’Escola Municipal de Música. Recorregut: carrers del centre urbà, des del davant de l’Església i amb final a la plaça de Sant Joan.
 • A continuació. Ballada de sardanes amb la Cobla Súria i vermut popular. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 18.00 h. Teatre: ‘El Cafè de la Marina’ de Josep Maria de Sagarra. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. Direcció de Josep Noguera i Barrabés. L’obra va escriure’s i estrenar-se el 1933. És un poema dramàtic de gran creativitat literària. S’hi presenta la dialèctica entre la simplicitat i autenticitat del món mariner -a primers del segle XX-, en contraposició a les realitats complexes, dubtoses i corruptes provinents dels àmbits urbans. Una producció en ocasió del 50è aniversari del Foment Cultural. Properes representacions: diumenge 22 de gener (18.00 h), dissabte 28 de gener (21.00 h) i diumenge 29 de gener (18.00 h). Lloc: Teatre del Foment Cultural. Venda d’entrades: les entrades seran numerades i es vendran anticipadament al web https://entrades.fomentculturalsuria.cat, o de forma presencial a l’establiment Milar Reguant Agut i a la taquilla del Teatre del Foment Cultural, des d’una hora abans de cada representació. Preu: 12 euros (general) o 10 euros (persones associades al Foment Cultural).

Dissabte 21 de gener

 • 12.00 h. Presentació de la novel·la ‘El fabricant de records’ de Martí Gironell i Gamero. A càrrec del mateix autor. Novel·la guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2022. Un viatge fascinant i ple de peripècies d’un fotògraf ambulant en les primeres dècades del segle XX, retratant la vida del país, des de la costa fins a la muntanya, passant per pobles i ciutats. Lloc: Teatre del Foment Cultural.
 • 17.00 h. Espectacle infantil ‘Pell de gallina’. A càrrec de Sac Espectacles. Els nervis ens fan moure, la por ens paralitza i la vergonya ens fa pujar els colors. Emociona’t, sent, canta i balla i deixa que se’t posi la pell de gallina. Lloc: gimnàs de l’Escola Francesc Macià.
 • 20.30 h. Concert: ‘El Messies’ de Händel. Amb la Camerata Bacasis i la Polifònica de Puig-reig. La sublimitat, la grandesa i la tendresa d’El Messies, una de les obres més interpretades del món, no ha minvat des de la seva estrena a Dublín fa 280 anys. Aquestes dues formacions musicals de la Catalunya Central ens ofereixen fragments d’aquesta obra clàssica, en un concert que pot esdevenir un gran i inesperat descobriment. Acte organitzat en col·laboració amb el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, dins de programa.cat. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol. Venda d’entrades: es farà als webs https://activitats.suria.cat, www.suria.cat/entrades i a taquilla. Preu: 5 euros.

Diumenge 22 de gener

 • De 8.00 a 13.00 h. Concurs de pesca de ciprínids. Lloc: riu Cardener. Organització: Agrupació de Pescadors Esportius.
 • 10.00 h. Visita patrimonial al barri de la Colònia Santa Maria. Coneixerem una part del nostre patrimoni miner de la mà de l’estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque. Lloc de trobada: davant la Casa de la Vila.
 • 11.00 h. Espai i actes divulgatius sobre alternatives energètiques. Carpa informativa sobre models d’obtenció d’energies, geotèrmia, gestió de plaques fotovoltaiques i planters solars. Lloc: plaça de Sant Joan. Organització: Debats Súria.

Dilluns 23 de gener

 • 19.00 h. Presentació de la novel·la ‘Un polsim de sal’ de Laura Autonell i Aranda. A càrrec de la mateixa autora, que comptarà amb les paraules de l’estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque. ‘Un polsim de sal’ és una novel·la amb passatges i ambients de ficció inspirats a les mines de sals potàssiques de Súria. Lloc: Biblioteca Pública.

Diumenge 29 de gener

 • 17.00 h. Concert coral. Amb la coral Loreley de l’Esquirol (Osona) i el cor La Llanterna de Súria. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol. Organització: Societat Coral La Llanterna, amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Cristòfol i l’Ajuntament de Súria.

 

ACTES PREVIS

Dissabte 14 de gener

 • De 9.00 a 13.00 i de 15.00 a 19.00 h. 27a Tirada Internacional. Primera jornada. Lloc: Polígon de Tir de la Vall Seca. Organització: Club de Tir Esportiu.

Diumenge 15 de gener

 • De 9.00 a 13.00 h. 27a Tirada Internacional. Segona jornada. Lloc: Polígon de Tir de la Vall Seca. Organització: Club de Tir Esportiu.

 

 

EXPOSICIÓ

 • La SAS, una història en imatges’. Mostra commemorativa del 75è aniversari de la Societat Atlètica de Súria (SAS), amb fotos sobre la història de l’entitat i altres temes de Súria, procedents del Fons Fotografia Juncadella de l’Arxiu Municipal. Dates d’obertura: fins al 29 de gener. Horari: de dilluns a divendres feiners, de 16.30 a 19.30 h. Dissabtes, diumenges i festius, d’11.0 a 13.00 h. Lloc: espai expositiu del Fons Fotografia Juncadella al Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

 

 

NOTES D’INTERÈS

 • Banderes als balcons. Es demana a tot el veïnat que per donar més solemnitat a la festa, el divendres 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons.
 • Agraïment. L’Ajuntament de Súria agraeix la col·laboració de totes les entitats i els particulars en l’elaboració d’aquest programa.
 • Organització general del programa de la Festa de Sant Sebastià: Ajuntament de Súria.

- Enllaç per descarregar el tríptic del programa de la Festa de Sant Sebastià: Enllaç.

Detall de la portada del programa de la Festa de Sant Sebastià 2023.
Detall de la portada del programa de la Festa de Sant Sebastià 2023.