Cal Balaguer del Porxo acull una exposició sobre la recuperació del llegat romànic per part de l'SPAL de la Diputació

Última revisió 12-09-2023 18:51
12/09/2023

La sala Cal Balaguer del Porxo acull l’exposició itinerant ‘El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona’, que es pot visitar fins al diumenge 1 d’octubre. La mostra va ser inaugurada el passat divendres 8 de setembre, dins del programa d’actes de l’Onze de Setembre a Súria.

L’exposició descriu alguns exemples destacats de l’activitat del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació en la restauració i recuperació d’edificacions històriques de les comarques barcelonines. A Súria, el suport de l’SPAL ha estat molt rellevant en actuacions de preservació i descoberta patrimonial a l’Església del Roser, el Castell del Poble Vell i l’ermita vella de Sant Salvador, entre d’altres.

L’eix de l’exposició és el bisbe, noble i abat Oliba (972-1046), una figura històrica clau en la història de Catalunya com a fundador o restaurador de monestirs, edificis religiosos i civils, a més de gran impulsor de l’art romànic. L’SPAL ha contribuït a recuperar i preservar mostres destacades del seu llegat.

L’horari de visita de l’exposició ‘El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona’ és el següent:

  • Divendres, dissabtes i festius: d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes, també de 17.00 a 19.00 h.

En l’acte d’inauguració, l’alcalde Albert Coberó va agrair a l’SPAL la presència de la mostra a Cal Balaguer del Porxo. El batlle surienc també va destacar l’estreta relació de l’SPAL amb l’Ajuntament de Súria, que en el futur seguirà amb noves intervencions. Segons l’alcalde, el municipi «té un gran deute amb la Diputació» pel suport que aquesta institució ha donat i dona a Súria.

Per la seva part, l’arquitecte i cap de l’SPAL, José Luis Sanz, va expressar la seva satisfacció per la presència de l’exposició a Súria, tenint en compte la vinculació de la vila amb el Servei. L’acte va acabar amb una visita guiada a l’exposició, a càrrec de l’historiador i comissari de la mostra David Galí, i un col·loqui amb les persones assistents, entre les quals es trobaven diferents membres de la Corporació Municipal.

Després de l’acte inaugural, l’alcalde Albert Coberó i els representants de l’SPAL van visitar el Clos del Castell i l’espai restaurat del sobreabsis de l’Església del Roser com a actuacions patrimonials destacades que han comptat amb la intervenció d’aquest servei de la Diputació i en les que s’estan planificant noves fases d’actuació.

L’actual SPAL és l’hereu de l’antic Servei de Conservació i Catalogació de Monuments de la Mancomunitat de Catalunya, creat l’any 1914. En l’acte inaugural de l’exposició es va recordar que el primer director del Servei va ser el barceloní Jeroni Martorell, vinculat amb Súria com a arquitecte de la Casa de la Vila i del grup escolar del carrer Ernest Solvay, entre d’altres intervencions.

  • Web del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona: www.diba.cat/spal.