Poble Vell de Súria

PLAÇA MAJOR

La Plaça Major del Poble Vell va ser el centre de la vida social de Súria durant segles, fins que es va produir l’expansió urbanística al llarg del riu Cardener durant el segle XIX. Es caracteritza per la seva planta triangular i per la sensació de recolliment que ofereix al visitant.

El perímetre de la Plaça Major està delimitat per edificis de dues o tres plantes. Les seves façanes permeten seguir l’evolució dels estils de construcció al llarg de varis segles en un petit poble de la Catalunya central.

Com era habitual en els pobles catalans, la Plaça Major era el lloc del mercat i l’escenari de les festes importants. Al costat de les seves cases menestrals i pageses d’aquest conjunt arquitectònic, destaquen els edificis de Ca l’Alsina i Cal Quinquer. Les famílies benestants tenien residència a la banda de migdia, més afavorida pel sol i l’escalfor, especialment important en temps de fred.

Ca l’Alsina va ser la casa pairal dels primers industrials tèxtils de Súria. Quan els seus residents es van traslladar a Barcelona, l’edifici es va convertir en el Centre Catòlic, un local social que va tenir una gran importància a la vila a finals del segle XIX i començaments del segle XX. En la seva façana destaca una capella amb la imatge de sant Antoni.

L’Ajuntament de Súria havia estat a Cal Quinquer, un edifici que va tenir origen residencial. L’any 1837, durant la primera guerra carlina, s’hi va allotjar el pretendent Carles V.

La Plaça Major va ser un dels espais inclosos dins de la remodelació del Poble Vell promoguda per la Generalitat durant els darrers anys vuitanta. Arran d’aquesta remodelació va desaparèixer una font que era ubicada en el centre de la Plaça.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 23-06-2022 18:54