Poble Vell de Súria

LA BATERIA

Aquest era el lloc on, durant les guerres carlines que van tenir lloc al segle XIX, s’emplaçava l’artilleria, i d’aquí prové el nom de La Bateria. És un punt estratègic, situat en un angle del recinte murallat, que sobresortia una mica de la balcera i dominava perfectament el pas del Cardener. Els canons tenien a tir tot el flanc oest, que era la principal ruta de les tropes que volguessin assetjar el Poble Vell.

La Bateria és un mirador privilegiat de la vila, amb vistes al riu Cardener, a bona part del nucli urbà i al seu entorn natural. A tocar de La Bateria hi ha el final del carrer de la Mura, un indret íntim i d’un gran encant.

La remodelació del Poble Vell, en les darreres dècades del segle XX, van transformar completament La Bateria. Els galliners que antigament hi havia en aquest tombant del turó, i que pertanyien al veïnat del barri, van deixar pas a dues placetes que evoquen la imatge d’una proa de vaixell encarada cap al centre de la vila.

En una d’aquestes placetes hi ha la imatge de Sant Sebastià, figura religiosa amb molta devoció a Súria i tradicional protector contra epidèmies. La seva data commemorativa, 20 de gener, és festa local amb motiu del Vot de Poble que li va ser instituït després del còlera que Súria va patir l’any 1885, la tragèdia més important de la història de la vila en temps de pau.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 07-10-2021 19:08