Patrimoni geològic

LA GEOLOGIA EN LA HISTÒRIA DE SÚRIA

UNA HISTÒRIA DE CANVIS

Súria és una vila que ha tingut una relació molt intensa amb el patrimoni geològic i miner al llarg de la història.

Fa aproximadament 36 milions d’anys s’hi va produir un fet transcendental: es va assecar un mar! Aquest succés va provocar la precipitació de centenars de metres de sals (halita, silvita i carnal·lita, principalment). Amb el temps, a sobre s’hi van anar acumulant gran quantitat de sediments que les van sepultar profundament a la Terra. Més endavant, les mateixes forces tectòniques que van aixecar els Pirineus també van acabar plegant i trencant totes aquestes roques.

En els darrers milions d’anys, l’acció erosiva del riu i torrents va començar a deixar al descobert una sèrie d’elements geològics espectaculars, com l’anticlinal de Súria, la falla de Migmón, la falla del Tordell, importants nivells de guix, petjades de mamífers de fa més de 30 milions d’anys. Aquesta herència al descobert ha estat clau en les etapes successives de la història de Súria.

VILA GEOTURÍSTICA

Tots aquests elements, juntament amb el paisatge i el patrimoni natural, cultural, històric, tradicional i miner que ha deixat l’explotació del guix i la potassa descoberta el 1912 al subsòl de Súria, en el que és un els jaciments més rics d’Europa, complementen la gran diversitat geoturística que es pot experimentar a Súria.

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 28-01-2021 12:25