Súria commemora els 125 anys del naixement del poeta Salvador Perarnau amb un emotiu acte al davant de la seva casa natal

Última revisió 17-12-2020 18:42
13/12/2020

Els versos del poeta surienc Salvador Perarnau han ressonat aquest diumenge 13 de desembre a l’entorn de la seva casa natal de Cal Cabo, al barri de Fusteret, en l’acte commemoratiu dels 125 anys del seu naixement. Aquesta és la primera de les activitats que tindran lloc en els propers mesos per homenatjar i difondre la vida, l’obra i la personalitat de Perarnau, l’escriptor més destacat de tota la història de Súria i Fill Predilecte de la vila des de l’any 1995.

L’acte ha consistit en una ofrena floral, la lectura d’un poema a càrrec d’una representant de la família, parlaments institucionals i l’estrena a Súria de l’espectacle ‘Polsim d’or’ de la companyia Crea Moviment, basat en poemes de l’autor surienc.

Un dels moments més emotius de l’acte ha estat la lectura del poema ‘La finestra’ per part de la rebesneboda de l’escriptor, Mireia Perarnau, al costat de la mateixa finestra a la qual es refereix l’obra, i que va ser un dels miradors des d’on el poeta surienc va començar a descobrir el seu entorn quan era un infant. La lectura del poema ha anat precedida per una interpretació musical de Pol Codina, també descendent del poeta.

Totes les persones assistents han rebut un clavell, flor emblemàtica de l’autor surienc, que en el món literari barceloní era conegut com ‘Salvador Perarnau, el poeta del clavell al trau’.

L’ofrena floral ha anat a càrrec de l’alcalde Albert Coberó. Posteriorment, el batlle surienc ha expressat “el compromís de l’Ajuntament” en treballar i donar suport a les diferents iniciatives que han de permetre donar a conèixer encara més el llegat de Perarnau, seguint la línia dels anteriors governs municipals.

Albert Coberó ha explicat que Salvador Perarnau “sempre va conservar una gran estima pel seu poble natal” i per l’entorn de la seva casa natal a Fusteret, tot i passar fora de Súria la major part de la seva vida. Segons l’alcalde de Súria, Perarnau sempre va ser una persona compromesa i defensora de les persones humils i desfavorides, i en molts dels seus poemes “ens podem retrobar amb el nostre infant interior”.

El batlle surienc va recordar que Salvador Perarnau va ser un autor molt conegut en els ambients literaris barcelonins de les dècades de 1920 i 1930, però que “la seva trajectòria literària no va poder seguir amb normalitat” després de la guerra civil, i durant el franquisme “va haver d’ocultar part de la seva obra per por a la possible repressió”.

Per la seva banda, el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a la Catalunya central, Lluís Cerarols, va manifestar que la Generalitat “procurarà estar en la mesura del possible al vostre costat” en la commemoració del poeta surienc, ja que “tots hem de donar importància a allò que tenim més proper”.

Segons Lluís Cerarols, el fet d’haver obtingut el títol de Mestre en Gai Saber mostra el reconeixement a la qualitat de Perarnau com a poeta “molt i molt destacable”.

Tant l’alcalde de Súria com el representant de la Generalitat van agrair la col·laboració de la família Perarnau i el treball de totes les persones que han fet possible la commemoració del poeta surienc i el desenvolupament de les activitats que tindran lloc en els propers mesos.

L’acte de commemoració del 125è aniversari del naixement del poeta surienc ha estat presentat per la periodista surienca Núria Balaguer i ha estat retransmès  en directe a través del canal de l’Ajuntament de Súria a YouTube, des d’on pot ser reproduït.

Entre les persones assistents es trobaven el regidor de Cultura, Miquel Soliva, i altres membres de la corporació municipal, a més components de la comissió i altres persones interessades en la vida i l’obra de l’autor surienc.

Salvador Perarnau i Canal (1895-1971) és especialment conegut per les seves poesies adreçades als infants, però en la seva llarga trajectòria literària va tocar nombrosos gèneres i temàtiques. El proper aniversari relacionat amb el poeta surienc serà el 50è aniversari de la seva mort, que s’escaurà el proper 9 de gener.

Imatge de l'acte commemoratiu dels 125 anys del naixement del poeta surienc Salvador Perarnau, al davant de la seva casa natal de Cal Cabo, al barri de Fusteret.
Imatge de l'acte commemoratiu dels 125 anys del naixement del poeta surienc Salvador Perarnau, al davant de la seva casa natal de Cal Cabo, al barri de Fusteret.
Autor: Servei de comunicació de l'Ajuntament de Súria