Àrea de Medi Ambient

QUALITAT DE L'AIRE

La legislació aplicable en temes de qualitat de l’aire és la següent:

  • Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire, i posteriors modificacions.
  • Reial decret 678/2014, d’1 d’agost, pel qual es modifica el Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire.
  • Reial decret 39/2017, de 27 de gener, pel qual es modifica el Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire.
  • Correcció d’errors del Reial decret 39/2017, de 27 de gener, pel qual es modifica el Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat del aire.

La normativa vigent fixa uns nivells de referència determinats per als diferents contaminants atmosfèrics. Hi ha cinc tipus de nivells de referència:

  • Valor objectiu. Concentració que no s’ha de superar a partir d’un nivell determinat, en la mesura que sigui possible, per tal d’evitar, prevenir o reduir els efectes nocius que puguin tenir per a la salut humana i el medi ambient.
  • Valor límit. Concentració que no s’ha de superar a partir d’un nivell determinat, basant-se en coneixements científics, per tal d’evitar, prevenir o reduir els efectes nocius per a la salut humana i el medi ambient.
  • Objectiu a llarg termini. Concentració d’un contaminant que no es pot superar a llarg termini, excepte quan això no sigui possible amb mesures proporcionades, per tal de protegir la salut humana i el medi ambient.
  • Llindar d’informació. Nivell a partir del qual una exposició de durada breu suposa un risc per a la salut de les persones més sensibles al contaminant i, per aquest motiu, s’ha d’informar la població.
  • Llindar d’alerta. Nivell a partir del qual una exposició de durada breu suposa un risc per la salut del conjunt de la població i requereix l’adopció de mesures immediates per part de les administracions competents.

 


 

TIPUS DE CONTAMINANTS ATMOSFÈRICS

  • Partícules PM 10. Es tracta de partícules sòlides o líquides de pols, pol·len, cendres, sutge o partícules metàl·liques disperses en l’atmosfera, el diàmetre de les quals varia entre 2,5 i 10 µm. Estan formades principalment per compostos inorgànics com silicats, aluminiats i metalls pesants, entre d’altres, o per material orgànic associat a partícules de carboni (sutge). Bàsicament provenen de la pols suspesa a l’atmosfera o, de forma més reduïda, de l’activitat humana. És molt habitual que els nivells de PM 10 augmentin durant episodis de núvols de pols sahariana.
  • Metalls pesants. La legislació vigent inclou regulacions sobre la presència dels següents elements a l’atmosfera: arsènic (As), cadmi (Cd), níquel (Ni) i plom (Pb). Aquests metalls pesants poden tenir un origen natural (volcans, focs, etcètera) o bé un origen antropogènic, principalment processos de combustió, trànsit i processos industrials (plantes de sinterització, indústries del ferro i l’acer, i indústries de metalls no fèrrics).

La qualitat de l’aire depèn força de factors com la pluja o el vent, entre d’altres, que poden afavorir o desafavorir la dispersió de contaminants. També es poden produir fets puntuals, com l’entrada de pols sahariana, que donen lloc a un empitjorament de la qualitat de l’aire.

En els darrers anys, els valors PM10 de Súria s'han mantingut per sota del llindar límit, i el grau de concentració de partícules ha estat en general moderat.

També és baixa la presència de partícules de metalls pesants, ja que no superen el valor límit anual i es mantenen en un nivell molt estable al llarg de tot l’any.

És molt probable que els increments de valors PM10 coincideixin amb episodis de pols africana o bé amb combustió de biomassa.

 Informació sobre episodis ambientals de contaminació atmosfèrica a Catalunya: Enllaç.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 11-01-2024 12:25