El centre d'interpretació del Museu de la Mineria ja es pot visitar a l'edifici del Casinet

Última revisió 25-05-2023 13:13
14/04/2023

El centre d’interpretació del Museu de la Mineria ja es pot visitar a l’edifici del Casinet, coincidint amb la reobertura de l’Oficina de Turisme al Poble Vell i la represa de l’activitat d’exposicions a Cal Balaguer del Porxo amb la mostra ‘Els cables miners a Súria’. Aquest és el primer pas del projecte de Museu, que anirà creixent progressivament amb la voluntat d’estar fortament integrat en el territori.

L’objectiu inicial d’aquest centre d’interpretació és presentar de forma permanent diferents elements i vídeos sobre la història de l’activitat minera a Súria. A mesura que el projecte del Museu de la Mineria es vagi desenvolupant, el centre també es convertirà en punt de partida de diferents itineraris relacionats amb el sector.

L’horari d’obertura del centre d’interpretació coincideix amb el de l’Oficina de Turisme, amb accés per la segona planta de Cal Balaguer del Porxo:

  • De divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes feiners, també de 17.00 a 19.00 h.

El centre d’interpretació del Museu de la Mineria és una iniciativa de l’Ajuntament de Súria, amb producció de l’empresa especialitzada Molècula SL i a partir d’un projecte museogràfic d’Albert Fàbrega i de Santi Molera.

El projecte del Museu de la Mineria va arrencar l’any 2020 amb la creació d’una comissió formada per representants municipals i altres persones de la vila amb una vinculació especial amb el sector. Membres d’aquesta comissió van presentar les conclusions dels seus treballs en el pregó de la darrera Festa de Santa Bàrbara.

El Museu de la Mineria vol respondre al concepte d’ecomuseu, basat en itineraris per indrets destacats de la història de la mineria al municipi. Per aquest motiu, el centre d’interpretació també funcionarà com a punt d’acollida per a les persones que el visitin.

L’obertura al públic del centre d’interpretació va tenir lloc el passat cap de setmana, coincidint amb la celebració de les Caramelles i l’inici de la mostra ‘Els cables miners a Súria’ a Cal Balaguer del Porxo, en la represa de l’activitat expositora d’aquest equipament.

L’exposició ‘Els cables miners a Súria’ és una iniciativa de l’Ajuntament de Súria per recollir i difondre la història de les dues instal·lacions aèries de transport de potassa que van funcionar a la vila al llarg del segle XX: el cable miner de Cardona a Súria (1929-69) i el cable de la mina de Cabanasses (1962-88).

La mostra recull la informació obtinguda a partir d’entrevistes i tallers de recuperació històrica amb antics treballadors, familiars i altres persones vinculades al funcionament d’aquestes emblemàtiques instal·lacions mineres. Aquestes accions de recuperació històrica van comptar amb el suport de la cooperativa L’Arada Creativitat Social, Geoparc de la Catalunya Central i Diputació de Barcelona.

L’exposició ‘Els cables miners a Súria’ es pot visitar a Cal Balaguer del Porxo fins al proper 25 de juny en l’horari esmentat.