Fira Medieval d'Oficis

’SALATS', UNA HISTÒRIA D'EMBOLICS MEDIEVALS SOBRE LA SAL

L’espectacle ’Salats!’ s’ha convertit en un component imprescindible de la Fira Medieval d’Oficis de Súria. Es tracta d’una obra curta, original de l’escriptor i guionista surienc Jaume Esquius, que va ser estrenada en l’edició de l’any 2006. Des d’aleshores s’hi han afegit al text novetats tan destacables com una cançó i una dansa pensades per a l’espectacle, originals del cantautor Jaume Arnella i del coreògraf Joan Serra.

’Salats!’ explica en clau d’humor la descoberta de la sal a Súria i l’entrellat d’interessos i ambicions que va envoltar aquesta troballa, en una època històrica en què l’esmentat mineral tenia una importància estratègica semblant a la del petroli en els nostres dies.

La representació de ’Salats!’ és a càrrec dels Grups de Teatre i Dansa del Foment Cultural de Súria. La música és a càrrec del grup surienc de música tradicional Ministrils de Cererols, que va ser creat especialment per a aquest espectacle.

Les representacions de ’Salats!’ tenen lloc a l’Era del Castell, just al davant del castell de Súria. L’obra consta dels següents quadres escènics: La immigració medieval, El segrest de Sant Cristòfol, El salpàs, El finançament de la mula, La ràtzia dels cavallers de Cardona, On és la fusta per a les galeres del rei? i La sal de la vida.

L’acció se situa en l’any 1354, quan dos pagesos pobres, en Guim i la Calamanda, deixen la Segarra per culpa de les males collites i arriben a Sòrisa (l’antiga Súria), on casualment troben la preuada sal i atreuen l’atenció dels poders polítics, econòmics i religiosos. L’obra es caracteritza per un ritme àgil que dóna un gran dinamisme a l’acció.

Al llarg de la Fira Medieval d’Oficis, els personatges de ’Salats!’ també protagonitzen accions teatrals pels carrers i places del Poble Vell, entre els visitants del certamen.

 Durada aproximada de l’obra: 30 minuts.

 

→ TIRAR ENRERE

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12-01-2024 12:42