La Casa de la Vila acull la presentació dels projectes del parc solar municipal i instal·lacions fotovoltaiques al Pavelló i l'escola Francesc Macià

Última revisió 28-03-2023 19:43
28/03/2023

Els projectes del parc solar municipal al dipòsit salí vell i d’instal·lacions solars al Pavelló Municipal d’Esports i a l’escola Francesc Macià han estat presentats aquest dimarts 28 de març en un acte celebrat al saló de sessions de la Casa de la Vila. La posada en marxa d’aquests projectes generarà una energia d’1.307.000 kWh anuals que abastirà tot l’enllumenat públic i els edificis municipals, convertint Súria en un municipi autosuficient pel que fa al consum elèctric públic.

La presentació dels dos projectes ha anat a càrrec de l’alcalde Albert Coberó, del diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, i del director de sostenibilitat i medi ambient de l’empresa ICL, Lluís Fàbrega.

La posada en marxa dels dos projectes comptarà amb ajuts econòmics de la Diputació, que cobriran el 90% de la inversió prevista. Els pressupostos dels projectes de parc solar del dipòsit salí vell i de les instal·lacions solars del Pavelló i de l’escola Francesc Macià són, respectivament, d’1.350.086,32 euros i de 145.187 euros. El funcionament d’aquests projectes fotovoltaics estalviarà unes emissions de 628.667 kCO2.

L’alcalde de Súria va explicar que el projecte del dipòsit salí vell permetrà convertir «un passiu» com el dipòsit salí vell «en un actiu» que beneficiarà tot el municipi, ja que l’estalvi generat augmentarà de forma molt important la capacitat d’inversió de l’Ajuntament. Albert Coberó va afegir que el projecte del parc solar serà pioner a Catalunya i «pot servir d’exemple per a altres actuacions futures».

El batlle surienc va agrair la col·laboració de la Diputació i de l’empresa ICL en el desenvolupament del projecte. També va destacar la importància del projecte d’instal·lacions solars al Pavelló i a l’escola Francesc Macià per tal que, juntament amb el parc solar, s’assoleixi l’objectiu que Súria «sigui sostenible energèticament a nivell públic al cent per cent».

Albert Coberó va remarcar que en l’actual mandat municipal ja s’han fet passos importants per resoldre «el dèficit d’energies sostenibles que teníem», amb la renovació dels punts de llum de la xarxa d’enllumenat públic amb tecnologia LED i la instal·lació de plaques solars a l’escola Salipota, també amb el suport de la Diputació.

El diputat d’Acció Climàtica de la Diputació, Xesco Gomar, va manifestar que el projecte del parc solar municipal convertirà Súria en «un punt de referència», convertint l’espai del dipòsit salí vell en una «oportunitat» per generar energia verda. El suport als dos projectes forma part del programa Renovables 2030 de la Diputació, que respon als objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides en l’horitzó de l’any 2030.

Per la seva banda, el director de sostenibilitat i medi ambient d’ICL, Lluís Fàbrega, va expressar la satisfacció de l’empresa minera per col·laborar en què «Súria sigui el primer municipi de certa entitat de Catalunya que sigui autosuficient» en consum elèctric públic. Lluís Fàbrega també va destacar que el projecte del parc solar és un nou exemple de «col·laboració público-privada» que l’empresa vol seguir practicant en el futur.

Entre les persones assistents a l’acte de presentació es trobaven membres de la Corporació Municipal, tècnics, empresaris i altres persones interessades.