PROGRAMA D'ACTES DE L'ONZE DE SETEMBRE A SURIA

Última revisió 04-09-2023 12:09
04/09/2023

Divendres 8 de setembre

  • 18.00 h. Inauguració de l’exposició ‘El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona’. Amb guiatge per part del comissariat de l’exposició, del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.
  • 20.00 h. Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Súria: Actuació de Companía Folklórica Danzantes d’Argentina. Súria participa de nou en aquest festival que té l’objectiu de la cohesió entre els pobles del món mitjançant la dansa, una de les expressions més representatives de la cultura popular. Aquest grup de l’oest d’Argentina, de la zona de San Luis, és format per ballarins joves acompanyats de guitarres, percussió i violí. Mostra la riquesa i varietat de balls de la seva terra amb peces que van des dels cuyanos al vals, passant pel tango argentí. Entrada gratuïta. Lloc: plaça Major del Poble Vell. Durada de l’espectacle: cinc quarts d’hora.

Dilluns 11 de setembre. Diada Nacional de Catalunya

  • 8.00 h. Pujada a la Torre per hissar la Senyera: Sortida de ciclistes en bicicleta tot terreny i sortida de corredors. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan.
  • 9.00 h. Pujada a la Torre per hissar la Senyera: Sortida de la caminada. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan.
  • 9.30 h. Hissada de la bandera de Catalunya. Lectura del manifest i cant d’Els Segadors, amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats, que coincidirà amb un galeig a càrrec dels trabucaires del Tro Gros. Es farà un pilar humà i hi haurà balls de bastons i de cascavells. Esmorzar popular per a tots els participants. L’organització informa les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en l’acte de la galejada de trabucs. Lloc: turó de la Torre.

EXPOSICIÓ

  • El romànic del temps d’Oliba. Castells, esglésies i monestirs restaurats per la Diputació de Barcelona’. Mostra de les característiques arquitectòniques i funcionals de diferents edificis, exemplificats en els casos de Santa Maria de Matadars (el Pont de Vilomara) i del monestir de Sant Llorenç prop Bagà (Guardiola de Berguedà). Paral·lelament, explica el procés de restauració que ha fet el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) en aquests monuments i que en garanteix la conservació per a les generacions futures. En aquesta rodalia, amb els anys, aquest Servei ha intervingut al Castell de Súria, a l’església del Roser, a l’ermita vella de Sant Salvador, a Coaner, Callús i Castellnou de Bages. Dates: del 8 de setembre a l’1 d’octubre. Horari: divendres, dissabtes i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes, també de 17.00 a 19.00 h. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.

Organització del programa d’actes de l’Onze de Setembre a Súria: Ajuntament de Súria, Trabucaires del Tro Gros, Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) i Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Defensors del Bosc, Agrupació Sardanista, Colla Castellera Salats, Escaldats de Súria i grup ciclista Anxovaires.

  • Enllaç per descarregar el programa de l’Onze de Setembre a Súria: Enllaç.

Imatge de la portada del programa de l'Onze de Setembre a Súria.
Imatge de la portada del programa de l'Onze de Setembre a Súria.