Àrea de Cultura

Biblioteca Pública

La Biblioteca Pública de Súria forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Desenvolupa un paper fonamental l’objectiu de difusió i dinamització cultural.

A més de posar a l’abast de tothom una àmplia mostra de llibres i material audiovisual, la Biblioteca organitza al llarg de l’any nombroses activitats per a totes les edats: tallers, exposicions, xerrades, presentacions de llibres, etcètera.

La Biblioteca també coordina el programa Súria Municipi Lector.

Horari d’hivern (1 d’octubre a 31 de maig):

 • De dilluns a divendres feiners (de 15.30 a 20.30 h).
 • Dijous i dissabtes feiners, també de 10.00 a 13.00 h.

Horari d’estiu (1 de juny a 30 de setembre):

 • De dilluns a divendres feiners (de 15.30 a 20.30 h).
 • Dijous feiners, també de 10.00 a 13.00 h.

- Adreça: carrer Tarragona, 17-19. 08260-Súria.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

- Telèfon: 93.869.52.44.

- Correu electrònic: b.suria@diba.cat

- Servei wifi de la Biblioteca Pública: per accedir-hi cal posar el número de carnet de la Biblioteca i la data de naixement de la persona usuària com a pin (format ddmmaaaa).

- Bloc de la Biblioteca Pública: http://bibliotecadesuria.blogspot.com/

- Facebook de la Biblioteca Pública: https://www.facebook.com/bibliotecadesuria?fref=ts

- Enllaç a l’espai digital Trencadís de la Diputació de Barcelona: https://trencadis.diba.cat/

- Web de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació: https://www.diba.cat/biblioteques/

- Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona: https://bibliotecavirtual.diba.cat/

Cal Balaguer del Porxo

L’Ajuntament vol contribuir a la dinamització cultural de Súria amb l’organització d’exposicions de la sala Cal Balaguer del Porxo (Poble Vell), que al llarg de tot l’any ofereixen una temàtica àmplia i de qualitat per donar cabuda a totes les manifestacions artístiques i culturals surienques.

Horari d’hivern (de novembre a març).

 • Divendres: d’11.00 a 14.00 h.
 • Dissabtes: d’11.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 18.00 h.
 • Diumenges i festius: d’11.00 a 14.00 h.

Horari d’estiu (d’abril a octubre).

 • Divendres: d’11.00 a 14.00 h.
 • Dissabtes: d’11.00 a 14.00 h. i de 17.00 a 20.00 h.
 • Diumenges i festius: d’11.00 a 14.00 h.

- Adreça: carrer Sant Climent, 21 (Poble Vell). 08260-Súria.

- Plànol d'ubicació: Enllaç

- Telèfon: 93.131.34.45.

- Correu electrònic: turisme@suria.cat

- Plànol d'ubicació: Enllaç

Campanya d'Excavacions Arqueològiques

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Institut Mig-Món i l’autorització i suport del Servei d’Arqueologia de la Generalitat.

El seu objectiu principal és recuperar o descobrir restes que ajudin a enriquir el patrimoni surienc i ampliar el coneixement històric de la vila, tot apropant el món de l’arqueologia als estudiants.

Les excavacions són dirigides per arqueòlegs professionals. En els treballs participen voluntàriament estudiants de l’institut Mig-Món, acompanyats d’estudiosos locals, professors i altres persones interessades.

La periodicitat de la Campanya d’Excavació Arqueològica és anual. En les edicions realitzades fins ara, s’ha aconseguit treure a la llum rellevants troballes d’origen medieval a l’espai patrimonial de les Guixeres i al mas La Garrigosa.

En el cas de les Guixeres, els treballs han contribuït a definir la importància que va tenir aquest indret per a la història de Súria com a zona de producció de guix, en un precedent medieval de l’activitat extractiva a la vila.

Pel que fa al mas La Garrigosa, es tracta d’un dels elements arqueològics destacats del Samuntà, una àrea que, a més dels seus valors paisatgístics, conserva importants restes arqueològiques, bàsicament d’origen medieval. L’existència del mas La Garrigosa està documentada des del segle XII.

Festes i tradicions

Caramelles

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament forma part de la Comissió de Caramelles, integrada per representants de les colles caramellaires. En les reunions d’aquesta comissió es posen en comú les idees, els suggeriments i les propostes que afectin el desenvolupament de la festa i el programa d’actes de cada edició.

Tenint en compte que el protagonisme de les Caramelles recau en les colles, l’Ajuntament hi assumeix bàsicament un paper de coordinació i suport logístic i econòmic a l’organització de la festa més representativa de la vila, que se celebra Dissabte i Diumenge de Pasqua.

- Web de les Caramelles de Súria:  www.caramellesasuria.cat 


Festa de Sant Sebastià

La Festa de Sant Sebastià (20 de gener) va ser instituïda després de l’epidèmia de còlera de 1885 com a acte de renovació del Vot de Poble a aquest sant, copatró de la vila.

Sense perdre aquest component original, la celebració s’ha convertit en la Festa Major d’Hivern, amb un ampli programa d’actes, que es perllonga durant tota la segona quinzena de gener amb un marcat component cultural i actes relacionats amb la música, l’escena, les tradicions i la divulgació patrimonial.


Sant Jordi, Festa de la Cultura

El centre de la vila acull diferents activitats relacionades amb la cultura i els llibres amb motiu de la diada de Sant Jordi (23 d’abril), amb la participació de la Biblioteca Pública i dels centres d’ensenyament de la vila.

Com a pròleg de la celebració de Sant Jordi, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament organitza el cicle ’Per Sant Jordi, llibres de casa’ amb l’objectiu de difondre publicacions vinculades a Súria, amb la presència dels seus propis autors.

Fira d'Entitats

L’Ajuntament de Súria organitza des de l’any 2015 la Fira d’Entitats amb l’objectiu de donar a conèixer les activitats del teixit associatiu de la vila en un ambient festiu.
En el marc de la Fira, les entitats participants instal·len estands informatius a la plaça de Sant Joan i porten a terme activitats obertes a tothom a diferents punts del centre urbà.

La Fira d’Entitats se celebra durant el mes de desembre.

Col.lecció de llibres 'Temes de Súria'

L'objectiu de la col·lecció de llibres 'Temes de Súria' és donar a conèixer temes o personatges rellevants de la nostra història, fomentant la recerca i la recuperació de testimonis vivencials.

Els llibres publicats fins ara són els següents:

 1. ’Els pergamins de Cal Fàbrega de Cererols’ de Marc Torras i Serra.
 2. ’El Ball de Cascavells’ de Ramon Vilar, Josep Crivillé, Pilar López Arcos i Antoni J. Hernàndez.
 3. ’Els pergamins del Mas Salipota de Súria’ de Marc Torras i Serra.
 4. ’Ramon Biadiu (1906-1984). Cineasta d’avantguarda’ de Mercè Biadiu Ester i Josep Maria Caparrós.
 5. ’Cum grano salis. La sal i la potassa a Súria (1185-1982)’ d’Albert Fàbrega i Enfedaque.
 6. ’Pius Macià i Ribera, un home de bé, un gran surienc’ de Francesc Macià i Gras.
 7. ’Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria’ de Jordi Algué i Sala.
 8. ’Fàbriques de riu’ d’Albert Fàbrega i Enfedaque, Ramon Fons i Vilardell, i Ester Llobet i Fornells.
 9. ’Les Caramelles de Súria’ de Núria Balaguer i Riera.
 10. ’Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca’ d’Albert Fàbrega i Enfedaque. Fotografies de Pascual Robles.
 11. 'Els gegants de Migmón. L'odissea centenària dels Gegants Vells de Súria' d'Albert Rumbo i Soler.

Programa Súria Municipi Lector

Súria va ser un dels primers municipis catalans adherits al programa Municipi Lector, que es proposa fomentar la lectura a totes les edats, però especialment entre els escolars.

És una iniciativa d’àmbit català promoguda pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCat), amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat.

Les activitats del programa Súria Municipi Lector es desenvolupen amb la participació de l’Ajuntament, centres educatius (Escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat i Fedac-Súria, Institut Mig-Món i Escola Municipal de Formació d’Adults), les respectives AMPA i la Biblioteca Pública, que n’assumeix una tasca de coordinació.
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 05-09-2019 16:45