Salvador Perarnau, poeta de Súria

PRÒLEG DE FIDEL S. RIU DALMAU AL LLIBRE ‘CANTS A LA VIDA’ (1918)

Aquest llibre de versos del jove poeta surienc –gairebé desconegut encara- exhala tot ell una olor de terra eixuta i a voltes us deixa el cor dur com quan poseu el sentit en el tacte de les coses fortes i informes, per les quals acaba de passar tot just el cisell del refinament.

Perquè jo tinc un gran amor a la meva terra, deu ésser sens dubte, que el meu nom es troba en el pòrtic d’aquest llibre novell i assaonat d’emoció virgiliana.

Aquest recull de versos d’en Salvador Perarnau, que jo he vist néixer i performar-se, em dóna la sensació d’un poeta sa i massís qui sap gustar profundament la vida. La major part de les poesies d’en Perarnau tenen una unció panteista, barreja de llum i sang, de dolços i de passió. Cal assenyalar, en aquest concepte, les composicions ‘A un pagès’ i les ‘Cançons d’amor en la tarda fulgent’, on el poeta fa exercicis d’orientació definitiva.

Les visions del camp li evoquen una profusió d’idees exultants i juga amb la imatgeria poètica, arrencant-ne moments meravellosos que sap plasmar en mostres com aquesta menuda joia de la ‘Visió del Juny’, que no em puc estar de transcriure:

Vailet aguaita un penjoll de cireres

i tot delint-se va estrenyent el puny,

pels camps s’enlairen les roges garberes

com flamarades que ens ha dut el Juny.

Els segadors plens d’espigues grolleres

canten la joia del blat que s’esmuny,

els blats que són les gentils cabelleres

damunt la testa morena del Juny.

Els versos del nostre poeta donen la creença de què qui els ha escrit viu en una vila penjada damunt un turó, no massa lluny del Cardener ni la sal de Cardona. Per això trobem sempre en cadascun aquella ‘Odeur de mon pays’ que tan bé sap copsar en les estances de ‘Perveur’, la deliciosa poetessa normanda, Mme. Lucie Delarue Mardrus, i com ella podria dir el Salvador Perarnau dels ‘Cants a la vida’:

Ah! Je ne guérirai jamais de mon pays!

N’est-il leur fraîcheur, la paix et toute l’innocence?

Et qui done a jamais guéri de son enfance?

 

Manresa 26 Febrer 1918

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17-02-2021 17:05