Patrimoni geològic

SÚRIA, UNA VILA DE GEOLOGIA

UNA HISTÒRIA QUE VE DE LLUNY

La situació estratègica privilegiada de Súria ve donada per la presència d’una zona elevada i plana flanquejada per dues cingleres altes que li fan de muralles naturals. Aquests penya-segats són el resultat de l’erosió pacient durant milions d’anys del riu Cardener per l’est i del torrent que baixa de Sant Salvador per l’oest.

Les potents capes verticals de roca del flanc sud de l’anticlinal de Migmón van servir de fonaments sòlids per a l’assentament de les construccions. Primer, a finals del segle X, una torre de vigilància en terra de frontera, i posteriorment el castell i la vila emmurallada (el Poble Vell), que durant segles va custodiar el Camí de la Sal, un recurs natural estratègic i de gran valor.

CHARLES LYELL VA SER AQUÍ!

Durant el segle XIX, la geologia va fer un gran salt de qualitat, tot establint les bases de la geologia moderna. El geòleg més destacat de l’època va ser l’escocès Charles Lyell, un home inquiet i molt viatjat que durant el 1830 va fer una estada per Catalunya i els Pirineus.

Va voler fer l’itinerari de Montserrat a Cardona, resseguint les roques que expliquen la història de l’antic mar que hi hagué fa milions d’anys, durant l’Eocè. Va ser aleshores quan Lyell va fer estada a Súria.

Els importants elements geològics que hi va observar li van cridar l’atenció. En la seva llibreta va fer anotacions i un croquis de l’anticlinal fracturat pel seu eix per la falla de Migmón, i amb el Poble Vell al capdamunt!

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 28-01-2021 12:29