Programa de la Festa de Sant Sebastià 2020

Última revisió 14-01-2020 11:50
14/01/2020

PÒRTIC

Passades les festes de Nadal i en ple hivern, el calendari ens porta la festa de Sant Sebastià, diada eminentment de significació local.

Els orígens històrics d’aquesta festa són el Vot de Poble que va instaurar-se a causa de la trista epidèmia de còlera que Súria va patir a finals del segle XIX. Amb el pas llarg de tants anys, el temps i la festa han canviat molt. Tanmateix, amb un sentiment semblant de comunitat, els suriencs i surienques del 2020 ens disposem a celebrar de nou els actes tradicionals d’aquesta commemoració.

Serà bo que tothom ens sentim partícips d’aquesta festa de poble i una vegada més ens hi trobem fent pinya. Bona festa!

Alba Santamaria i Figuls

Regidora de Festes de l’Ajuntament de Súria

 

PROGRAMA D’ACTES

Divendres 17 de gener

 • 20.00 h. Pregó de festes, amb la xerrada ‘El conjunt medieval de les Guixeres. Quinze anys d’intervencions arqueològiques’. A càrrec de Cristina Belmonte i Santisteban, arqueòloga que dirigeix l’excavació d’aquest jaciment, mitjançant un camp de treball anual amb estudiants de l’Institut Mig-Món i el col·lectiu e voluntaris Jubilats de les Guixeres. És una xerrada que va formar part del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2019-20, convocada pel departament de Cultura de la Generalitat i que va celebrar-se a primers de desembre al Palau Marc de Barcelona. L’acte serà introduït per Albert Fàbrega i Enfedaque, estudiós i impulsor d’aquestes i altres excavacions arqueològiques a Súria, i comptarà amb la cloenda de l’alcalde Albert Coberó i Aymerich. La xerrada es complementarà amb la visita patrimonial a les Guixeres del diumenge 19 de gener, dins d’aquest mateix programa. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dissabte 18 de gener

 • 19.00 h. Inauguració-performance de l’exposició ‘Tacte. Art de Greta Riera’. Es comptarà amb la música en directe del surienc Marc Badia i Casado, al mateix temps que la pintora Greta Riera portarà a terme de manera improvisada una obra pictòrica. La pintura serà sortejada entre els assistents per gentilesa de Súria Punt Comercial, que amb aquesta acció s’adhereix a la mostra d’art. Lloc: Cal Balaguer del Porxo.

Diumenge 19 de gener

 • 10.00 h. Visita patrimonial al conjunt medieval de les Guixeres. A càrrec de l’estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, complementant la xerrada del divendres 17 de gener, dins d’aquest mateix programa. En acabar la visita, que compta amb la col·laboració dels Jubilats de les Guixeres i del Centre Excursionista de Súria, hi haurà coca i mistela per a tots els assistents. Lloc de sortida: plaça de la Serradora.

Dilluns 20 de gener

 • 9.45 h. Galejada a càrrec dels Trabucaires del Tro Gros.
 • 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Predicarà l’homilia Mn. Josep M. Vilaseca i Ribalta, vicari general del Bisbat de Solsona. Acabarà amb el cant dels Goigs de Sant Sebastià, d’Anton Malats i Gallés. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • En acabar la celebració. Cercavila. Amb la participació dels grups i elements locals de cultura popular següents: Cobla Súria, Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters d’El Gorg de l’Olla, Ball de Cascavells amb el Tro Gros, Bastoners de l’Agrupació Sardanista, la Xaranga de l’Escola Municipal de Música, grup integrat per alumnes, exalumnes i altres músics suriencs. Recorregut: carrers del centre urbà, des del davant de l’Església Parroquial de Sant Cristòfol i amb final a la plaça de Sant Joan.
 • 12.30 h. Ballada de sardanes. Amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 18.00 h. Teatre musical: ‘Xocwitx. La bruixa d’Edimburg’. Primera representació. Amb guió del surienc Ricard Reguant i Gallego, i música de David Martell i Solernou. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. Properes representacions: diumenges 26 de gener i 2 de febrer (18.00 h). Venda d’entrades: a l’establiment Milar Reguant Agut, per internet (http://entrades.fomentculturalsuria.cat) o a la taquilla del teatre, una hora abans de cada representació. Organitza: Foment Cultural.

Diumenge 26 de gener

 • 18.00 h. Teatre musical: ‘Xocwitx. La bruixa d’Edimburg’. Segona representació. Amb guió del surienc Ricard Reguant i Gallego, i música de David Martell i Solernou. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. Propera representació: diumenge 2 de febrer (18.00 h). Venda d’entrades: a l’establiment Milar Reguant Agut, per internet (http://entrades.fomentculturalsuria.cat) o a la taquilla del teatre, una hora abans de cada representació. Organitza: Foment Cultural.

Diumenge 2 de febrer

 • 18.00 h. Teatre musical: ‘Xocwitx. La bruixa d’Edimburg’. Tercera representació. Amb guió del surienc Ricard Reguant i Gallego, i música de David Martell i Solernou. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural. Venda d’entrades: a l’establiment Milar Reguant Agut, per internet (http://entrades.fomentculturalsuria.cat) o a la taquilla del teatre, una hora abans de cada representació. Organitza: Foment Cultural.

 

EXPOSICIÓ

 • Tacte. Art de Greta Riera. Primera exposició de Greta Riera a Súria, arran de la seva vinculació amb la vila. Greta Riera és llicenciada en Balles Arts, especialitzada en Conservació i Restauració d’Arts i Béns Patrimonials per la Universitat de Barcelona. Les seves obres són una mostra d’interpretacions personals del cos humà, fent ús de textures, moviment, color, llum i poesia. Dates: des del 18 de gener fins al 22 de març. Lloc: Cal Balaguer del Porxo. Horari: de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h. Dissabtes feiners, també de 16.00 a 18.00 h.

 

NOTES D’INTERÈS

 • Banderes als balcons. Es demana a tot el veïnat que per donar més solemnitat a la festa, el dilluns 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons.
 • Agraïment. L’Ajuntament de Súria agraeix la col·laboració de totes les entitats i els particulars que han participat en l’elaboració d’aquest programa.

- Enllaç per descarregar el programa de la Festa de Sant Sebastià: Enllaç