Entitats culturals i de lleure

AGRUPACIÓ NATURALISTA HYLA-SÚRIA

ANY DE FUNDACIÓ: 2014.

ACTIVITATS PRINCIPALS: treballar pel coneixement i la divulgació de patrimoni natural i paisatgístic del Mig Cardener, per tal d’afavorir-ne la protecció, preservació, gestió i recuperació.

- Correu electrònic: trencaloss@yahoo.com


AGRUPACIÓ SARDANISTA

ANY DE FUNDACIÓ: 1962.

HISTÒRIA: un grup de jovent del Centre Parroquial va formar la colla sardanista Flor del Cardener per participar en un concurs de sardanes. Posteriorment van sorgir altres colles: Estel Català, Petits Estels, Ponzellines del Cardener, Enllaç i Senzillesa. L’Agrupació Sardanista ha mantingut la tradició sardanista surienca, gràcies a l’organització de ballades i, sobretot, amb el tradicional Aplec de la Sardana. L’any 1976 va formar una colla bastonera que, a partir de 1995, va donar lloc al grup Bastoners de Súria. L’any 2005, la colla bastonera va organitzar la 30a Trobada de Bastoners de Catalunya.

ACTIVITATS PRINCIPALS: aplec de la Sardana, Caramelles, audicions de sardanes, concursos de colles sardanistes, cursets de sardanes, activitats bastoneres.

- Adreça: apartat de correus 42. 08260-Súria.

- Correu electrònic: agrupacio.sardanista@gmail.com


AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA JOAN ROS

ANY DE FUNDACIÓ: 1985.

HISTÒRIA: l’entitat porta el nom de Joan Ros, gran impulsor de l’excursionisme surienc. El primer cau de l’entitat es trobava a l’actual Centre Sant Salvador. En la seva etapa inicial tenia un únic grup de nens i nenes de 8 a 11 anys. Posteriorment ha anat ampliant el nombre de grups. L’any 2010 va organitzar un ampli programa d’actes amb motiu del seu 25è aniversari.

ACTIVITATS PRINCIPALS: activitats de cau, excursions, sortides i campaments d’estiu.

- Correu electrònic: aeigjoanros@gmail.com


ASSOCIACIÓ ARTÍSTICA GRUP XOW

ANY DE FUNDACIÓ: 2002.

HISTÒRIA: l’entitat va ser fundada per un grup de persones amb ganes de fer activitats culturals i artístiques.

ACTIVITATS PRINCIPALS: participació en la Fira Medieval d’Oficis.

- Adreça: carrer de La Mura, 2. 08260-Súria.


ASSOCIACIÓ CULTURAL DEBATS A SÚRIA

ANY DE FUNDACIÓ: 2019.

ACTIVITATS PRINCIPALS: iniciatives per afavorir l’intercanvi de punts de vista, afavorir l’apropament emocional de les persones i millorar i ampliar la informació sobre els temes a debat.

- Adreça: carrer González Solesio, 11. 08260-Súria.


ASSOCIACIÓ CULTURAL EL SALÍ

ANY DE FUNDACIÓ: 1992.

HISTÒRIA: l’entitat va néixer per publicar la revista d’informació local El Salí i organitzar altres activitats de dinamització cultural. En aquest segon àmbit, durant alguns anys va convocar els premis culturals Mig Cardener. La revista El Salí va rebre el premi Lacetània de periodisme pel seguiment informatiu que va fer sobre els incendis forestals de 1994.

ACTIVITATS PRINCIPALS: publicació de la revista mensual El Salí.

- Adreça: apartat de correus 54.08260-Súria.

- Web: https://elsaliblog.wordpress.com/

- Correu electrònic: elsaliac@gmail.com


ASSOCIACIÓ FESTA MAJOR

ANY DE FUNDACIÓ: 2013.

OBJECTIUS: organitzar el programa d’actes de la Festa Major i coordinar les activitats de les diferents entitats, associacions i col·lectius que hi participen.

- Adreça: carrer Ernest Solvay, 13. 08260-Súria.


ASSOCIACIÓ LLATINOAMERICANA

ANY DE FUNDACIÓ: 2011.

OBJECTIUS: enfortir els lligams culturals entre la societat catalana i el col·lectiu llatinoamericà resident a la vila, així com preservar i potenciar les dues cultures.

- Adreça: carrer Àngel Guimerà, 36. 08260-Súria.


ASSOCIACIÓ SÚRIAGATS

ANY DE FUNDACIÓ: 2014.

ACTIVITATS PRINCIPALS: supervisar les colònies de gats que viuen a Súria, fomentar el respecte envers els animals en general, promoure’n la defensa i denunciar-ne l’abandonament i el maltractament.

- Adreça: carrer Sant Jaume, 50. 08260-Súria.


ASSOCIACIÓ TERRA VIVA

ANY DE FUNDACIÓ: 2015.

ACTIVITATS PRINCIPALS: acompanyar els infants el seu seu creixement, respectant els seus processos naturals, establint vicles afectius que els aportin seguretat i tenint en compte els seus bioritmes.

- Adreça: carrer de La Mura, 16. 08260-Súria.


CASAL DE LA DONA

ANY DE FUNDACIÓ: 1998.

HISTÒRIA: l’entitat es va constituir amb la finalitat de poder facilitar a les dones de la vila un espai de trobada per impulsar activitats d’interès.

ACTIVITATS PRINCIPALS: organització de xerrades i activitats, col·laboració en actes cívics i celebracions festives, trobada de puntaires.

- Adreça: passatge Jeroni Martorell, 2. 08260-Súria.

- Web: http://www.casaldeladonadesuria.blogspot.com/

- Correu electrònic: casaldeladonadesuria@gmail.com


CENTRE EXCURSIONISTA

ANY DE FUNDACIÓ: 1968.

HISTÒRIA: l’entitat va néixer com a delegació del Centre Excursionista de la Comarca del Bages, a partir de la fusió de diversos grups que practicaven l’excursionisme. En els primers anys comptava amb diferents seccions (fotografia, cinema amateur, activitats infantils, etcètera). A partir de l’any 1991 va deixar de ser delegació i es va adherir directament a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, promovent activitats relacionades amb la muntanya i la natura.

ACTIVITATS PRINCIPALS: sortides a la muntanya, caminades populars, activitats de natura, xerrades divulgatives.

- Adreça: apartat de correus 51. 08260-Súria.

- Web: http://centre-excursionista-de-suria.webnode.cat


COLLA CASTELLERA SALATS

ANY DE FUNDACIÓ: 2008.

HISTÒRIA: la primera actuació de la colla va tenir lloc durant les Caramelles de l’any 2008. Tot i la seva curta història, s’han consolidat plenament dins del món casteller català, amb nombroses actuacions a Súria, al Bages i a d’altres comarques.

ACTIVITATS PRINCIPALS: actuacions castelleres, iniciatives per difondre la cultura castellera, organització de la Diada Castellera de Súria, que se celebra cada mes d’octubre a la plaça Major del Poble Vell, i de la Mostra Tradicional i Castellera de la Festa Major.

- Web: http://www.salats.cat

- Correu electrònic: salatsdesuria@hotmail.com

- Facebook: https://www.facebook.com/salats.desuria/

- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCdnR8AZRGSnAvx7zNXwZogw


FOMENT CULTURAL

ANY DE FUNDACIÓ: 1971.

HISTÒRIA: el Foment Cultural recull una llarga tradició de teatre i activitats de cultura popular, impulsades des de la Parròquia de Sant Cristòfol. L’any 1974 va emprendre la reforma de l’antic Centre Parroquial, gràcies al treball de persones voluntàries. Aquesta iniciativa va donar lloc al Teatre del Foment Cultural, que acull la representació d’espectacles de producció pròpia i altres actes públics suriencs. El Foment Cultural ha tingut un paper molt rellevant en el manteniment i renovació de la tradició teatral surienca. En les seves actuacions caramellaires ha incorporat el ball de bastons, a més de cançons i danses tradicionals.

ACTIVITATS PRINCIPALS: Caramelles, Els Pastorets, Mostra de Teatre, Aplec de Sant Salvador.

TEATRE DEL FOMENT CULTURAL: és el principal espai escènic de Súria. El seu escenari acull les representacions del Grup de Teatre del Foment Cultural i altres activitats de l’entitat, entre les quals destaquen els tradicionals Pastorets de Súria. El recinte té capacitat per a 168 espectadors. Va ser inaugurat l’any 1974 sobre l’antic teatre parroquial i s’ha convertit en símbol de la llarga tradició escènica surienca. El Foment Cultural també cedeix l’ús del Teatre per a la celebració d’actes culturals i socials organitzats per altres entitats, institucions o col·lectius.

- Adreça: carrer Sant Antoni Maria Claret, 20. 08260-Súria.

- Web: http://www.fomentculturalsuria.cat

- Correu electrònic: fomentcultural@gmail.com


FUNDACIÓ SÚRIA, INICIATIVES I DIFUSIÓ

HISTÒRIA: l’entitat va editar El Setmanari de Súria, publicació successora del setmanari Suria, que va néixer l’any 1951. L’any 1977 es va produir un primer canvi de capçalera que es va mantenir fins l’any 2009 amb el nom Crònica de Súria, que posteriorment es va transformar en El Setmanari de Súria. La publicació va ser finalista dels premis Arrel de la Diputació de Barcelona (any 2010). Es va deixar de publicar en format paper l'any 2013 i es va convertir en mitjà digital fins l'any 2016, en què va desaparèixer.

- Adreça: carrer Diputació, 47, baixos. 08260-Súria.

- Correu electrònic: elsetmanaridesuria@gmail.com


GEGANTERS I GRALLERS DEL GORG DE L'OLLA

ANY DE FUNDACIÓ: 1986.

HISTÒRIA: el grup de grallers es va formar a mitjan anys vuitanta. L’any 1990 s’hi van incorporar els geganters amb els gegants Ton, representació de l’estiu, i Ció, representació de la primavera. Els dos gegants van ser estrenats durant la revetlla de Sant Joan d’aquell any.

ACTIVITATS PRINCIPALS: trobada gegantera de Súria, actuacions a Súria i d’altres poblacions.

- Adreça: carrer Joan Maragall, 6. 08260-Súria.


GEGANTERS I GRALLERS DEL POBLE VELL

ANY DE FUNDACIÓ: 2005.

HISTÒRIA: el grup va ser format per antics membres dels Fadrinets del Poble Vell, amb l’objectiu de mantenir el caliu d’aquesta històrica colla surienca. Des del primer moment, la colla va formar un grup de grallers per amenitzar les sortides. A més dels gegants tradicionals de Súria, l’any 2009 s’hi va incorporar el Gegant Miner com a homenatge als nostres miners. L’any 2010 s’hi van afegir els gegantons Quim i Anna per tal de fomentar les tradicions geganteres entre els més petits. Durant l’any 2011, els Gegants de Súria van ser els representants de l’Agrupació del Bages-Berguedà i van organitzar la 14a Trobada Gegantera de la Vocalia Bages-Berguedà, dins dels actes de la Festa Major.

ACTIVITATS PRINCIPALS: trobada gegantera de Súria (Diumenge de Rams), sortides de Festa Major, sortides a les festes dels barris Nadal i Reis. i sortides a d’altres poblacions.

- Adreça: carrer Doctor Fleming, 16, 2n 1a. 08260-Súria.

- Correu electrònic: gegantsdesuria@hotmail.com


JOVENTUTS MUSICALS

ANY DE FUNDACIÓ: 1965.

HISTÒRIA: l’entitat va néixer amb l’objectiu de promoure la música amb l’organització de concerts i altres activitats, dins del moviment de Joventuts Musicals. Súria va ser la població més petita de l’estat que comptava amb una delegació de Joventuts Musicals. Posteriorment, l’entitat va estendre la seva activitat a d’altres manifestacions artístiques, com la fotografia i la pintura. El Concurs de Pintura Ràpida de la Festa Major de Súria, organitzat per Joventuts Musicals, és un dels més antics de Catalunya.

ACTIVITATS PRINCIPALS: promoció d’activitats musicals, organització del Concurs de Pintura Ràpida de la Festa Major i del Concurs de Fotografia Vila de Súria.

- Adreça: carrer Barcelona, 17. 08260-Súria.


L'ALTERNATIVA

ANY DE FUNDACIÓ: 1999.

HISTÒRIA: l’origen de l’entitat es troba en la confluència de dos grups que van sorgir durant els anys noranta amb l’objectiu de dinamitzar el món juvenil a través dels concerts del cicle Súrialterna’t i altres activitats adreçades als joves. Més endavant, del mateix grup van sorgir la colla de correfocs Les Bruixes i la colla caramellaire Altatxu.

ACTIVITATS PRINCIPALS: activitats adreçades al jovent.

- Adreça: carrer González Solesio, 19, 1r. 08260-Súria.


PRO TRADICIONS SURIENQUES BARRI SANTA MARIA

ANY DE FUNDACIÓ: 2015.

ACTIVITATS PRINCIPALS: fomentar les tradicions populars surienques i promoure la cultura local a través de l’organització d’aplecs de tot tipus, manifestacions folklòriques musicals, escèniques i, especialment, les d’arrel nadalenca i vinculades a festes locals.

- Adreça: avinguda de les Moreres, 22, baixos 3a. 08260-Súria.


RÀDIO CLUB SÚRIA

ANY DE FUNDACIÓ: 1979.

HISTÒRIA: les primeres reunions de radioafeccionats suriencs van donar lloc a la creació de l’entitat. Les seves activitats han estat centrades en la promoció d’aquest món amb exposicions, activitats de divulgació i competicions conegudes com ’caceres de la guilla’. L’any 1980 van organitzar la primera Fira de Mostres de Súria.

ACTIVITATS PRINCIPALS: participació en concursos nacionals o internacionals, i connexions amb radioafeccionats d’arreu del món.

- Adreça: avinguda de l'Ajuntament, 14, 1r 3a. 08260-Súria.

- Correu electrònic: radiosuria@hotmail.com


SOCIETAT CORAL LA LLANTERNA

ANY DE FUNDACIÓ: 1889.

HISTÒRIA: la Societat Coral La Llanterna va ser constituïda per un grup d’amants del cant que inicialment s’anomenaven El Barreló. L’any 1895, La Llanterna es va incorporar a la Federació de Cors de Clavé. Després de la guerra civil se’n van suspendre totes les activitats fins l’any 1948. Tradicionalment havia estat un cor de veus masculines, però durant els darrers anys noranta hi van entrar les primeres dones i actualment s’ha consolidat com un cor mixt.

ACTIVITATS PRINCIPALS: Caramelles de Súria i altres actuacions.

- Adreça: carrer Domènec Quinquer, 25, baixos. 08260-Súria.

- Correu electrònic: lallanterna@hotmail.com

- Web: http://www.lallanterna.cat

- Facebook: https://www.facebook.com/societatcoral.lallanterna?fref=ts


SURYA ASSOCIACIÓ D'USUARIS DE CÀNNABIS

ANY DE FUNDACIÓ: 2014.

ACTIVITATS PRINCIPALS: estudiar el cànem i les seves possibles aplicacions, evitar el perill per a la salut que comporta el mercat il·legal mitjançant activitats de prevenció de riscos, i promoure el debat social sobre el cànem i el seu consum.

 - Correu electrònic: suryaauc@gmail.com


TRABUCAIRES DEL TRO GROS

ANY DE FUNDACIÓ: 1875.

HISTÒRIA: l’origen del grup de trabucaires de Súria se situa a mitjan segle XIX. Després de les guerres carlines, alguns excombatents oferien els seus serveis als pagesos de masies aïllades per avisar-los de la presència de perill amb els trets de les seves pistoneres. Progressivament es van convertir en personatges que acompanyaven les celebracions religioses i festives. Després d’unes dècades d’inactivitat a mitjan segle XX, el Tro Gros es va reconstituir l’any 1975. Un dels seus trets característics és el ball de cascavells, una tradició documentada des de 1549.

ACTIVITATS PRINCIPALS: Caramelles, participació en celebracions surienques i actuacions en altres poblacions.

- Adreça: carretera de Sant Salvador, 99, 1r 1a. 08260-Súria.

- Correu electrònic: trogros.trabucaires@gmail.com

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 29-03-2019 19:25