Calendari de la Closcaneta

La Closcaneta és el personatge que simbolitza les iniciatives sobre medi ambient als ajuntaments de Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Castellnou de Bages, Sant Salvador de Guardiola i l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Sant Martí de Torroella.
 
La publicació del calendari de la Closcaneta es va iniciar l’any 1998 per iniciativa de l’Ajuntament de Súria i es va convertir en una de les principals eines de difusió de temes mediambientals a la vila. Posteriorment, la seva distribució es va estendre als altres municipis esmentats. La seva edició compta amb la col·laboració de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i la Diputació de Barcelona.
 

Aquest any 2020, el tema del calendari és la producció ecològica. Les recomanacions de la Closcaneta per als diferents mesos de l’any són les següents:

GENER

 • Per què hem de consumir productes ecològics? L’agricultura ecològica és un canvi cap a una agricultura més sana, sostenible i segura. Els aliments ecològics són més saludables (no hi ha ni additius ni conservants), conserven totes les propietats i respecten el medi ambient. Productes recomanats del mes: taronges i carxofes.

FEBRER

 • Com identifiquem un aliment ecològic? Hi ha etiquetes que certifiquen que els productors han complert amb les normes europees de producció ecològica. Els identificarem pel logotip de l’Eurofulla, que és el segell europeu que certifica els aliments agraris ecològics, i el segell propi de cada comunitat autònoma. Productes recomanats del mes: llimones i bledes.

MARÇ

 • On els podem comprar? Cada vegada és més fàcil trobar productes ecològics, tan en supermercats i botigues d’alimentació com en establiments especialitzats. També els podem comprar directament als productors amb la cistella ecològica, una compra sense intermediaris i en què els beneficis van directament als agricultors. Productes recomanats del mes: pomes i calçots

ABRIL

 • Els productes ecològics elaborats. Recordem que no solament hi ha producte fresc ecològic, sinó que també n’hi ha d’elaborat. Per obtenir-lo, s’utilitzen matèries primeres ecològiques i durant tot el procés de producció es limita l’ús d’additius i conservants. Productes recomanats del mes: maduixes i espinacs.

MAIG

 • La millor opció, el producte de temporada i de proximitat. El nostre clima fa que no tinguem els mateixos productes durant tot l’any. Si consumim productes de temporada, contribuïm a reduir la nostra petjada ecològica, entesa com el territori necessari per produir tots els productes i aliments que consumim durant un any i absorbir totes les emissions que produeixen. Productes recomanats del mes: cireres i pèsols.

JUNY

 • Benvinguts a pagès. Sabeu quin és l’origen de tot el que mengem? Ara, a www.benvingutsapages.cat teniu l’oportunitat de descobrir-ho! Podreu conèixer de ben a prop d’on surten els productes que mengem. Voleu visitar una granja o un obrador i sentir històries noves? Entreu al web i hi trobareu un munt d’activitats. Productes recomanats del mes: albercocs i carbassons.

JULIOL

 • Fet al costat de casa. Un hàbit de consum responsable és consumir productes de km0. Són productes locals de temporada que es produeixen i consumeixen en un radi inferior a 100 km. I si són ecològics, millor! Si voleu més informació, consulteu www.rebostbages.cat. Productes recomanats del mes: peres i cebes.

AGOST

 • Els insectes, grans aliats de l’agricultura. Les marietes es mengen les plagues, les abelles ens ajuden a pol·linitzar i els cucs oxigenen la terra, ja que excaven galeries per on circula l’aigua i l’aire. Però a causa de l’ús de fitosanitaris i d’adobs químics, cada cop n’hi ha menys i, sense aquests animalons, necessitarem fer servir més productes químics i contaminarem el medi natural. Productes recomanats del mes: préssecs i tomàquets.

SETEMBRE

 • Cuinem un producte de proximitat? Una proposta: albergínies blanques farcides. Cal una albergínia blanca grossa, 1 ceba mitjana, 150 gr de carn picada, 1 cullerada sopera de mantega, 2 cullerades soperes de farina, 100 ml de llet, 50 gr de parmesà ratllat, sal i pebre negre. Talleu l’albergínia, buideu-ne la polpa i reserveu-la. Talleu la ceba i la polpa ben petita i poseu-ho tot a sofregir. Després incorporeu-hi la carn picada, feu la beixamel i afegiu-la a la barreja anterior. Rectifiqueu de sal i pebre negre. Farciu les barquetes d’albergínia, poseu-hi el parmesà i coeu-les al forn a uns 150ºC durant 5 minuts. Productes recomanats del mes: raïm i pebrots.

OCTUBRE

 • Experimentem amb el nostre hort. Només ens cal una terrassa, un balcó o un pati assolellat i una aixeta d’aigua per produir les nostres verdures. Podreu plantar-hi enciams, tomàquets, pebrots, albergínies, cebes, alls, cols, espinacs, etc. Busqueu sempre llavors i planter de varietats autòctones. Productes recomanats del mes: castanyes i carbasses.

NOVEMBRE

 • Vols més informació sobre l’agricultura ecològica? L’agricultura ecològica cada vegada és més present en els nostres hàbits de consum. Si us interessa saber-ne més, consulteu el web http://pae.gencat.cat. Hi trobareu informació, cursos, fires i tot allò que necessiteu saber. Productes recomanats del mes: magranes i moniatos.

DESEMBRE

 • Ara que ve Nadal, no ens despistem! Quan comprem un producte, preguntem-nos d’on ve, qui el produeix i com pot afectar el medi ambient. Ser conscient de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials del que comprem ens fa ser millors consumidors. Productes recomanats del mes: mandarines i cols.

- Enllaç per descarregar el calendari de la Closcaneta per a l'any 2020: Enllaç

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 31-07-2020 18:16