Caramelles de Súria

LES CARAMELLES MÉS GRANS DE CATALUNYA

Súria és la capital catalana de les caramelles per la seva antiguitat i pel gran nombre de participants que aplega aquesta festa tradicional de cant i dansa al carrer per celebrar la Pasqua. Aquesta integració de música i dansa converteix els carrers i places de la vila en escenaris privilegiats d’una manifestació cultural única d’arrel tradicional.

Centenars de caramellaires de totes les edats, agrupats en diverses colles, omplen cada any els carrers de la vila coincidint amb els inicis de la primavera. Les Caramelles de Súria estan documentades des del segle XVI. Es tracta d’una tradició que passa de pares a fills i que atreu un nombre important de visitants.

Des del juny de 2016, les Caramelles de Súria formen part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que aplega les celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial del nostre país. El Catàleg és un servei de la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat.

Inicialment, les cançons de caramelles tenien un contingut exclusivament religiós, però amb el temps es van introduir altres temes, sense excloure’n l’humor o la sàtira. La interpretació de les cançons és coral, i generalment acompanyada per un grup instrumental.

Algunes colles completen la interpretació musical amb actuacions de dansa catalana que competeixen en espectacularitat. Els balls de cascavells i de bastons estan molt arrelats a Súria, i s’han convertit en un component imprescindible de la festa. La presència d’aquests elements folklòrics identifiquen la festa i es converteixen en un reflex de la diversitat de la cultura popular

Tradicionalment, les colles caramellaires portaven les seves cançons i balls a les cases de pagès, on eren obsequiades amb menjar i beguda. Els caramellaires encarregats de recollir els donatius dels assistents són les lloques, identificables pels seus cistells adornats amb cintes.

Els trabucaires són personatges característics de les Caramelles de Súria des del segle XVIII. Des de l’any 1975, en què el grup es va reconstituir després d’unes dècades d’absència, el soroll dels trabucs acompanya el pas de les colles pels carrers i places de la vila.

També són característics de les Caramelles els ballesters, que porten un espectacular estri extensible de fusta per tal de fer el present de flors a les persones que miren la festa des de finestres i balcons.

Tot i que Diumenge de Pasqua és el dia central de la festa, l’activitat s’inicia el dissabte, amb la visita de les colles a les masies de l’entorn de Súria i la trobada caramellaire que se celebra pel vespre al Pavelló Municipal d’Esports.

L’organització de les Caramelles de Súria és a càrrec d’una comissió formada per representants de totes les colles, en la qual també hi participa l’Ajuntament. En les reunions d’aquesta comissió es posen en comú les idees, els suggeriments i les propostes que afectin el desenvolupament de la festa i el programa d’actes de cada edició. Tenint en compte que el protagonisme de les Caramelles recau en les colles, l’Ajuntament hi assumeix bàsicament un paper de coordinació i suport logístic i econòmic a l’organització de la festa.

 Dates de les Caramelles de Súria 2025: Dissabte 19 i diumenge 20 d'abril.

 

→ TORNAR ENRERE

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 02-04-2024 10:45