ICL Iberia i l'Ajuntament de Súria arriben a un acord per garantir la gratuïtat del bus urbà al municipi

Última revisió 05-02-2021 19:27
05/02/2021

L'empresa ICL Iberia i l’Ajuntament de Súria han arribat a un acord per garantir la gratuïtat del servei de transport urbà. El bus urbà de Súria, conegut popularment com la Guagua, apropa els suriencs i les surienques que viuen als barris de la vila amb el centre urbà, però en els darrers anys s’havien anat reduint parades i horaris.

En aplicació de l’acord, ICL Iberia finança el servei de bus urbà al 100% i sense cap cost per a les persones usuàries. Un dels objectius principals de les dues parts és incentivar l’ús de la Guagua, promovent així una millora de la mobilitat sostenible per a la gent gran i els infants com a sector de població més vulnerable i sense opció a vehicle privat.

El conseller delegat d’ICL Iberia, Carles Aleman, ha manifestat que “es tracta d’una nova mostra del compromís que tenim amb els veïns i veïnes de Súria. El servei que ofereix ICL Iberia des de l’octubre permet que es mantingui un servei que es trobava en risc de desaparèixer, i a més, és gratuït per a tots els residents. A més, cal afegir la vessant de sostenibilitat que permet poder reduir l’ús del vehicle privat a Súria”.

Per la seva banda, l’alcalde de Súria, Albert Coberó, afegeix que, amb aquest acord, “Súria es converteix en un municipi pioner, amb un transport urbà gratuït per a tots els seus usuaris, que serveixi per potenciar la connexió dels barris amb el centre, afavorint la mobilitat, la connexió entre ciutadans/es i serveis bàsics, i el comerç local. A més a més, mostra el compromís que l’equip de govern i ICL Iberia tenen amb la mobilitat sostenible”.

En el disseny dels nous recorreguts s’han tingut en compte els horaris escolars per tal d’afavorir l’ús del transport públic per accedir als centres d’ensenyament. Al llarg dels propers mesos, el transport urbà de Súria també s’anirà adaptant als horaris laborals d’ICL Iberia en una clara aposta per deixar el cotxe a casa, reduint la circulació de vehicles privats i les emissions de C02 al municipi.

La gratuïtat del bus urbà surienc es va començar a aplicar el passat mes d’octubre. En aquesta nova etapa, l’horari de circulació de la Guagua va de 7.35 a 15.00 h, entre dilluns i divendres no festius, i de 9.50 a 12.48 h, els dissabtes no festius.

L’acord culmina els contactes que ICL Iberia i l’Ajuntament han mantingut en els darrers mesos per assegurar la continuïtat del bus urbà surienc. La Guagua va començar a funcionar l’any 1978 per iniciativa d’un emprenedor local, i posteriorment va transformar-se en l’empresa Busgarvi SL. A partir de 2008, l’Ajuntament va començar a finançar parcialment la prestació de servei.

Logotip de la Guagua, el bus urbà de Súria.
Logotip de la Guagua, el bus urbà de Súria.