El ple aprova per unanimitat la instal·lació de plaques Stolpersteine per recordar els suriencs que van ser víctimes del nazisme en els camps de concentració

Última revisió 28-02-2020 18:36
28/02/2020

El ple municipal va aprovar per unanimitat un dictamen per a la instal·lació de plaques Stolpersteine per recordar els suriencs que van ser víctimes del nazisme en els camps de concentració i extermini. Les plaques seran instal·lades en el paviment, davant de les cases on van viure abans de l’empresonament i la deportació.

Les plaques Stolpersteine són una iniciativa d’àmbit europeu, impulsada per l’artista alemany Gunter Demnig amb l’objectiu de recordar la memòria de les víctimes del nazisme. Actualment n’hi ha més de 75.000, distribuïdes en més d’una vintena de països.

En el dictamen s’assenyala que les recerques realitzades fins ara des de diferents àmbits han permès localitzar els noms de catorze persones vinculades a Súria que van passar pels camps nazis de Mauthausen, Gusen, Neuengamme i Buchenwald. Es tracta de Manuel Canga Fernández, Francisco Cazorla Zamora, Manel Cazorla Zamora, Manuel Fernández López, Rafael Fosch Pie, Climent Girona Prades, Antonio Martínez López, José Martínez Rodríguez, Josep Masanell Torrebadella, Juan Navarro Pérez, Juan Pérez Sánchez, Francisco Ribas Pubill, Germán Tudela García i Antonio Yélamos Sevillano.

Segons el dictamen, el foment de la memòria històrica “és important com a eina de dignificació i record de les persones que han estat víctimes de guerres i persecucions”. També s’hi esmenta que “més enllà del record necessari, crear espais de memòria és imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, la tolerància i el respecte entre les generacions més joves”.

L’Ajuntament de Súria va iniciar l’any 2017 una recerca per identificar els nom de persones vinculades a la vila que van ser víctimes del nazisme, amb l’objectiu de disposar de les dades necessàries per a la incorporació de la vila al Memorial Stolpersteine.

La sessió del ple municipal va tenir caràcter ordinari i es va celebrar dijous passat, 27 de febrer. Els acords adoptats en aquest ple seran publicats en el portal de transparència de la seu electrònica del web municipal: https://suria.eadministracio.cat/transparency.

Logotip de l'Ajuntament de Súria.
Logotip de l'Ajuntament de Súria.