El saló de sessions de la Casa de la Vila acull l'acte d'obertura de la Festa de Santa Bàrbara, patrona de la Mineria

Última revisió 02-12-2019 18:40
02/12/2019

El saló de sessions de la Casa de la Vila va acollir divendres 29 de novembre, per tercer any consecutiu, l’acte d’obertura de la Festa de Santa Bàrbara, patrona de la Mineria. La celebració viurà el seu dia central aquest dimecres 4 de desembre, després de la festa infantil que dissabte passat va omplir el centre urbà de la vila amb nombroses activitats.

L’acte d’obertura de la Festa de Santa Bàrbara va servir com a presentació pública del projecte de recuperació de la memòria històrica de l’antic cable miner entre Cardona i Súria, a través d’un itinerari i de la recuperació de documents sobre aquesta emblemàtica instal·lació minera que travessava quatre municipis del Cardener (Cardona, Sant Mateu de Bages, Navàs i Súria).

La presentació del projecte va anar a càrrec de l’estudiós surienc Albert Fàbrega, que alhora és un dels impulsors de la iniciativa. Entre els anys 1929 i 1969, l’antic cable miner va transportar la potassa de Cardona amb vagonetes que transitaven per una línia d’11,8 quilòmetres que tenia 98 pilones i travessava dos túnels.

Segons Albert Fàbrega, es tractava de la línia de cable “més llarga que mai es va construir a Catalunya”. L’estudiós surienc va afegir que l’antic cable miner continua sent “un referent emblemàtic” per a moltes persones d’aquest territori, per la qual cosa és necessari preservar-ne el record.

En el transcurs de l’acte, l’alcalde Albert Coberó va parlar sobre la importància de la mineria per a Súria, que forma part de “la nostra identitat com a poble” i sense la qual “no s’entén ni el present ni el passat de la vila”. El batlle surienc va agrair al comitè d’empresa d’ICL-Súria la seva voluntat d’obrir la Festa de Santa Bàrbara a tota la població.

Per la seva banda, el president del comitè d’empresa, Òscar Martínez, va parlar de la Festa de Santa Bàrbara com una celebració que expressa “l’orgull centenari que sentim pel nostre treball”, recordant totes les persones que han desaparegut. El president del comitè d’empresa també va agrair el suport que l’Ajuntament de Súria ha donat a la Festa de Santa Bàrbara en aquests darrers anys.

Un altre membre del comitè d’empresa, Àngel Alquézar, va fer una referència al caràcter “polièdric” de la mineria i a la importància de la recuperació de la memòria d’un element històric destacat com el cable miner. En aquest sentit, una de les activitats realitzades dissabte passat va ser una caminada per la ruta d’aquesta desapareguda instal·lació.

L’acte d’obertura de la Festa de Santa Bàrbara va acabar amb la projecció d’un vídeo amb imatges històriques i l’himne a la patrona de la Mineria.

Els actes previstos de la Festa de Santa Bàrbara per a aquest dimecres 4 de desembre són els següents:

 • 8.30 h. Sortida motera.
 • 8.30 h. Tronada i ofrena en record a tots els miners. Amb la participació del Tro Gros. Lloc: monument a la Mineria (rotonda del pont de Salipota).
 • De 9.00 a 11.00 h. Esmorzar per al personal en actiu i jubilats d’Iberpotash. Lloc: Restaurant El Casino.
 • De 9.00 a 12.00 h. Activitats lúdiques per a tots els treballadors d’Iberpotash. Lloc: Parc Municipal Macary i Viader.
  • 9.00 h. Caminada popular i BTT.
  • De 9.30 a 12.00 h. Pòquer i jocs de cartes. Lloc: bar del camp de futbol.
  • 10.00 h. Torneig de futbol.
  • 10.00 h. Torneig de pàdel.
 • 9.30 h. Esmorzar a Serracanya. Les persones que vulguin accedir a l’activitat del tir hauran de portar permís vigent d’armes i adreçar-se al personal de Serracanya, que gestionarà directament aquesta activitat.
 • 12.00 h. Missa en honor a Santa Bàrbara. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • 13.00 h. Aperitiu col·lectiu per a tot el personal en actiu i jubilats d’Iberpotash-Súria. Amb l’actuació del grup musical Sal i Pebre. Lloc: Nau de Ca l’Agut.
 • 20.00 h. Ball de Santa Bàrbara. Actuacions dels grups suriencs 555 Project-PCI i Song Dealers. Sorteig d’obsequis per als treballadors d’Iberpotash-Súria.

L’organització del programa d’actes de la Festa de Santa Bàrbara és a càrrec del comitè d’empresa d’ICL-Súria, amb el suport de l’empresa ICL, l’Ajuntament de Súria i diferents entitats i firmes comercials.