Súria recorda el surienc Pere Puig Rafart i la generació que va patir la guerra civil i la postguerra, en un dels actes destacats de l'Onze de Setembre

Última revisió 23-09-2022 17:45
10/09/2022

El record de la generació que va patir la guerra civil i la postguerra va protagonitzar divendres 9 de setembre un dels actes destacats del programa de l’Onze de Setembre a Súria amb la presentació de les memòries del surienc Pere Puig Rafart, publicades en el web Memoria.cat. El programa de la Diada Nacional va començar dijous 8 de setembre amb l’actuació de la Companhia Barrica do Maranhao (Brasil) a la plaça Major del Poble Vell, dins de la programació de les Jornades Internacionals Folklòriques a Catalunya.

El surienc Pere Puig Rafart (1919-2003) va ser mobilitzat durant la guerra civil i va formar part de la Lleva del Biberó, participant en la batalla de l’Ebre i altres duríssims enfrontaments amb les tropes franquistes. Pocs anys abans de morir va escriure unes memòries de les seves experiències del conflicte i de la postguerra, durant la qual ell i la seva família mes propera van patir la repressió com a represàlia per haver estat soldat de l’exèrcit republicà.

Aquestes memòries, titulades ‘Les meves vivències viscudes. De 19 de juliol de 1936 a 24 de juny de 1945’, són un document de gran interès per copsar l’estroncament vital que va representar la guerra i la postguerra per a tota una generació de joves que, malgrat tot, van haver de sobreposar-se a aquestes dificilíssimes circumstàncies sense deixar de conviure amb el seu record.

El web Memoria.cat és una iniciativa de l’Associació Memòria i Història de Manresa. En representació d’aquesta entitat, el periodista monistrolenc Salvador Redó va remarcar que les memòries de Pere Puig Rafart són «una lliçó de vida», escrites amb un estil vivíssim que aconsegueix transmetre amb una fidelitat extrema l’experiència d’aquells anys.

La publicació de les memòries ha comptat amb el suport de la família de Pere Puig Rafart. En el transcurs de l’acte, el seu nebot, l’exalcalde Antoni Julián, el va recordar com una persona «molt discreta i senzilla», de conviccions fermes i que, tot i les dramàtiques experiències que va haver de viure, va conservar un tarannà pacífic sense ressentiment ni «esperit de revenja».

Segons l’exalcalde Antoni Julián, la publicació de les memòries pot contribuir a recuperar i mantenir «el record i la dignitat» dels perdedors de la guerra civil. També va fer referència a l’activitat social de Pere Puig Rafart, especialment a la seva estreta vinculació amb la Societat Coral La Llanterna.

L’estudiós surienc Amadeu Olives va explicar que, a més de ser el retrat d’una generació, les memòries de Pere Puig Rafart també descriuen «l’horror del feixisme», que actualment «torna a treure el cap» i pel qual Súria «va haver de pagar un preu molt alt». Segons Amadeu Olives, una de les lliçons d’aquella experiència històrica és que «hem de ser crítics» i no perdre la memòria de la generació que va patir la guerra i la postguerra.

En el transcurs de l’acte també va parlar l’alcaldessa accidental i regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, que va agrair a la família i a l’Associació Memòria i Història el seu interès per publicar les memòries de Pere Puig Rafart. Segons Alba Santamaria, «és important» donar a conèixer testimonis d’aquella època per tal de recordar-la, prendre consciència i «que ens serveixi d’exemple».

L’acte de presentació de les memòries de Pere Puig Rafart va acabar amb l’actuació de la Societat Coral La Llanterna i la interpretació d’Els Segadors. L'enllaç al web de Memoria.cat és el següent: https://www.memoria.cat/llevadelbibero/memories-inedites-de-14-biberons-del-bages/pere-puig-rafart/.

En el primer acte del programa de l’Onze de Setembre a Súria, la Companhia Barrica do Maranhao va oferir una lluïda mostra de folklore brasiler, que va ser molt aplaudida. Aquest ha estat el segon any consecutiu que Súria participa en les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, que enguany arriben a la 50a edició sota l’organització de l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk).

En la presentació de l’acte, l’alcaldessa accidental va explicar que «ens fa molta il·lusió forma part d’un festival consolidat com aquest», que pretén apropar les cultures del món. Per la seva banda, el president d’Adifolk, Ivan Besora, va agrair la participació de Súria en aquesta nova edició de les Jornades.

En els dos actes celebrats fins ara dins del programa de l’Onze de Setembre a Súria també hi van participar altres membres de la corporació municipal.

El programa de l’Onze de Setembre a Súria havia de continuar aquest dissabte 10 de setembre amb un sopar i disco infantil al Pavelló Municipal d’Esports, però aquest acte ha hagut de ser suspès. La programació de la Diada Nacional seguirà de la següent manera:

Diumenge 11 de setembre. Diada Nacional

  • PUJADA A LA TORRE PER HISSAR LA SENYERA
    • 7.00 h. Sortida de la pedalada en bicicleta tot terreny BTT. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan.
    • 8.00 h. Sortida de la caminada. Lloc de sortida: plaça de Sant Joan.
    • 8.30 h. Hissada de la bandera de Catalunya. Lectura del manifest i cant d’Els Segadors, amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats, que coincidirà amb un galeig a càrrec dels trabucaires del Tro Gros. Es farà un pilar humà i hi haurà balls de bastons i de cascavells. Esmorzar popular per a tots els participants. Opcionalment, seguirà una caminada cap a la Font del Ferro i Coaner, que enllaçarà amb els actes de la Festa Major de Coaner, que s’escau aquest mateix dia. L’organització informa les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran i els infants, que adoptin mesures de precaució en l’acte de la galejada de trabucs. Lloc: turó de la Torre.

Dijous 15 de setembre

  • 20.00 h. Presentació del projecte didàctic ‘Salvador Perarnau, el poeta de Súria’. A càrrec d’Isabel Morales Garcia i de Josep Antoni Serra i Santallusia, de Zenobita Edicions, autors del quadern pedagògic editat per la Comissió Commemoració Perarnau (2020-21) i l’Ajuntament de Súria. Com a colofó es projectarà una breu filmació d’imatges inèdites de la diada d’homenatge que Súria va retre al poeta el setembre de 1966, ara fa cinquanta-sis anys. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

L’organització dels actes de l’Onze de Setembre és a càrrec de l’Ajuntament de Súria, Trabucaires del Tro Gros, Adifolk i Comissió Commemoració Perarnau (2020-21), amb la col·laboració de l’ADF Defensors del Bosc, Agrupació Sardanista, Agrupament Escolta i Guia Joan Ros, Colla Castellera Salats, penyes ciclistes de la vila i Associació Memòria i Història de Manresa.

Imatge de la presentació de la publicació de les memòries del surienc Pere Puig Rafart al web Memoria.cat, al saló de sessions de la Casa de la Vila, dins del programa d'actes de l'Onze de Setembre a Súria.
Imatge de la presentació de la publicació de les memòries del surienc Pere Puig Rafart al web Memoria.cat, al saló de sessions de la Casa de la Vila, dins del programa d'actes de l'Onze de Setembre a Súria.
Autor: Servei de comunicació de l'Ajuntament de Súria