Cal Balaguer del Porxo acull la inauguració de l'exposició sobre la revolta de 1932, un dels actes centrals de la Festa de Sant Sebastià

Última revisió 19-09-2022 12:02
24/01/2022

L'exposició ‘1932: Tres dies de revolta a Súria’ va ser inaugurada dissabte 22 de gener a la sala Cal Balaguer del Porxo, on es podrà visitar fins al proper 27 de març. La inauguració de la mostra era un dels actes centrals de la Festa de Sant Sebastià, que es clourà diumenge 13 de febrer amb una visita històrico-patrimonial sobre aquest esdeveniment històric.

Aquesta és la primera exposició realitzada a Súria sobre la revolta anarquista del gener de 1932 a les conques mineres del Berguedà i del Bages, un fet que va tenir un fort impacte a les dues comarques i va marcar l’evolució posterior de la Segona República. Els comissaris de la mostra, que commemora el 90è aniversari de la revolta, són l’historiador Jordi Algué i l’estudiós Marc Rubí, ambdós suriencs.

La realització de l’exposició ‘1932: Tres dies de revolta’ ha estat impulsada per l’Ajuntament de Súria, a través de les àrees d’Alcaldia i de Cultura, i amb el suport de la Diputació de Barcelona i Memorial Democràtic.

L’exposició descriu el context històric de la revolta, el seu desenvolupament, la posterior repressió i les conseqüències polítiques i socials que va tenir, amb el suport de plafons, imatges, documents i informacions periodístiques de l’època. La mostra ha comptat amb l’assessorament de l’estudiós surienc Amadeu Olives.

També s’hi ofereixen enllaços a enregistraments d’entrevistes dramatitzades, a partir de la transcripció de testimonis directes de la revolta, recollits per la historiadora Cristina Borderias.

Durant l’acte inaugural, Marc Rubí va descriure el procés de recerca sobre la revolta de 1932 i el seu impacte a la vila. Segons l’estudiós surienc, és necessari recuperar la memòria d’aquests esdeveniments històrics per tal de “saber d’on venim”.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, va remarcar que l’exposició té “un marcat caràcter surienc” per la temàtica i per les persones que l’han fet possible.

L’acte inaugural de la mostra també va comptar amb la presència de l’alcalde Albert Coberó i altres membres de la corporació de municipal, així com nombroses persones interessades.

El disseny de l’exposició ha anat a càrrec de l’estudi igualadí Combo, format per Marina Camprubí i Nil Morist, que també eren presents en l’acte inaugural. Nil Morist va agrair l’oportunitat de participar en la difusió d’uns fets “apassionants” que encara transmeten uns valors polítics i socials rellevants.

L’horari d’obertura de l’exposició és el següent:

  • De divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h.
  • Dissabtes feiners, també de 16.00 a 18.00 h.

Actualment, i també fins al 27 de març, a Cal Balaguer del Porxo i el Casinet també es pot visitar l’exposició ‘Contes infantils de la Guerra’, que va ser inaugurada el passat 11 de desembre.

Altres actes de la Festa de Sant Sebastià

En els darrers dies s’han celebrat altres actes de la Festa de Sant Sebastià. L’estudiós surienc Albert Fàbrega va conduir dissabte 22 de gener una sortida de difusió patrimonial pel pou de glaç de la Ribera (Sant Mateu de Bages) i per un dels llocs de pas de l’antic cable miner de Cardona, a l’entorn del barri de Salipota. Aquesta activitat era organitzada pel Centre Excursionista de Súria.

El mateix dia, la Coral Escriny de Santpedor, dirigida per Marc Reguant, va oferir un concert al Pavelló Municipal d’Esports. En aquest mateix equipament, hi va  actuar el grup d’animació infantil Els SuperHerois, divendres 21 de gener.

El programa de la Festa de Sant Sebastià es va iniciar el passat dimecres 19 de gener amb un pregó de festes sobre la recerca de l’antic arxiu parroquial de Súria, a càrrec de l’historiador i arxiver berguedà Albert Rumbo.

La visita històrico-patrimonial sobre la revolta de 1932 s’havia de fer inicialment aquest passat cap de setmana, però va haver de ser ajornada fins al diumenge 13 de febrer. L’hora de sortida de la visita serà a les 10.30 h, amb concentració al barri de Fusteret.

L’organització del programa d’actes de la Festa de Sant Sebastià ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Súria, a través de les àrees de Festes i de Cultura, i amb la participació de diferents entitats i persones de la vila.