L'origen del Vot de Poble

SUPERACIÓ I RECORD

FUNDACIÓ I CONTINUÏTAT DE LA FESTA DE SANT SEBASTIÀ

El Vot de Poble del 20 de setembre de 1885 donà origen a la festa de Sant Sebastià, un sant molt venerat i tradicionalment considerat un símbol de protecció contra les pestes, juntament amb sant Roc i sant Job. La primera se celebrà el 20 de gener de 1886. Inicialment, consistia en la festa laboral i una celebració religiosa a l’església. A partir del 1913 i fins al 1929, el Montepiu de Súria s’incorporà a l’organització introduint alguna activitat musical i teatral, gènere que s’ha consolidat de ple. Entre el 1971 i el 1997, en un acte artístic a l’antic cinema Califòrnia, es proclamava la pubilla. En els darrers 30 anys, progressivament i amb el lideratge de l’Ajuntament, s’ha reforçat la qualitat cultural i identitària de la festa.

 


 

EL RECORD DELS FETS A LES GENERACIONS FUTURES

Per sobreviure a la tragèdia del còlera del 1885 a Súria, en una societat rural i poc avesada a la innovació, van haver d’aflorar desitjos de progrés, una millor unió entre els vilatans i una gran solidaritat ciutadana. Són valors que, salvant èpoques i distàncies, es poden traslladar i ser vàlids entre la societat del segle XXI, esdevenint nous revulsius cap al futur.

És molt positiu que l’episodi viscut pels nostres avantpassats es doni a conèixer a les generacions successives a través de les famílies, les escoles i les accions de divulgació.

 


 

‘PELL DE POBLE’, L’ESPECTACLE

El 1985, per commemorar el centenari de l’epidèmia i el Vot de Poble, es va estrenar l’espectacle teatral a l’aire lliure ‘Pell de Poble. Retaule dels Fets del Còlera de 1885 a Súria’. Va ser a la plaça Major del Poble Vell, amb molta implicació i participació ciutadana. És una peça didàctica, pintoresca i emotiva que amb teatre, dansa, música i cançó fa reviure la Súria de la segona meitat del segle XIX, les seves ombres i les seves clarors. Vint-i-vinc anys més tard, el setembre de 2010, es va representar novament, i de nou va registrar un gran èxit artístic i va ser un excel·lent i positiu exercici de convivència col·lectiva.

 


 

LLIBRE 'EPIDÈMIA, PROGRÉS I SOLIDARITAT. EL CÒLERA DE 1885 A SÚRIA'

L'historiador surienc Jordi Algué i Sala va publicar l'any 2012 el llibre 'Epidèmia, progrés i solidaritat. El còlera de 1885 a Súria', un estudi exhaustiu sobre aquest esdeveniment en el context històric de les epidèmies de còlera que es van produir a Catalunya i al món durant el segle XIX. El llibre va ser editat per l'Ajuntament de Súria, dins de la col·lecció 'Temes de Súria'. La publicació d'aquest treball va formar part de les activitats commemoratives del 125è aniversari dels fets del còlera a Súria, i va comptar amb el suport del Centre d'Estudis del Bages.

 

Font: Exposició 'Epidèmia, solidaritat i progrés. El còlera de 1885 a Súria', amb textos de Jordi Algué i Sala i de Josep Peramiquel i Cols, i amb disseny gràfic de Coaner Codina i Pich. Aquesta mostra es va presentar a la sala Cal Balaguer del Porxo el mes de gener de 2011, dins dels actes del 125è aniversari de l'epidèmia de còlera de 1885, que va donar lloc al Vot de Poble a Sant Sebastià. Posteriorment, l'exposició va ser instal·lada de forma permanent a l'espai museïtzat de l'Església del Roser.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 11-03-2021 11:50